Bunun Kur’an’da bildirdiği şekliyle en belirgin olan Hz. Nuh A.S.den başlamış, sonra aynı yöntem devam etmiştir. Kur’an’da Nuh suresinde bunlar anlatılmıştır. Bu bakımdan Kur’an bir tarih kitabı olmadığından geçmiş kavimlerin sosyal, siyasal, ekonomik vs gibi konularından çok inanç, din, iman konularından bizlere geçmişi anlatmaktadır. Neden böyle olmuş, insanda doğuştan olan ve engellenemeyen bir zorunluluk olan, inanma, din, diyanet, maneviyat duygusunun tatmini için ortaya çıkan arzu ve istekler, görünmeyen ama varlığı hak olan sonsuz güç olan Allah’a ulaşmak için putlar aracı kılınmışlardır. Geçmiş kavilerin kralları ve din adamları bürokrat sınıf bu içgüdüsel duyguyu kullanarak putperestlik yoluyla kendi saltanatlarını sürdürmek istemişlerdir.

İşte yüce Allah bu kavimleri ve yöneticilerini inanç noktasında uyarmak için peygamberler, kitaplar göndermiştir. Çünkü kavmin sosyal, ekonomik, siyasal bütün esası bu inanca bağlı olarak yürütülmektedir. Günümüzde buna dini siyasete alet etme denmektedir. Elbette ki puta tapma gibi bir saçmalık yoktur ama, maalesef dünya hırsı ve menfaatleri insanları buna zorlamaktadır. İsteyerek veya istemeyerek de olsa manevi duyguların her sahada kötüye kullanılması sonucu üzücü olaylar olmaktadır. Bugün Ortadoğu’daki, Irak’ta, Suriye’de, Yemen’de, Libya’da, Afganistan’da cereyan eden olaylar şekil değiştirerek sahneye konmuş, inanç gruplarını birbirleriyle çarpıştırarak müstevli, emperyal emellerine ulaşmak istemektedirler. Aklımıza gelen ve Kur’an’da hep gördüğümüz gerçek peygamberlerin kavimlerin dinsel sapıklıklarını gidermek ve hakka yöneltmek için geldikleri ve özellikle putperestlikle insanların Allah’ı bırakıp taşa, toprağa, insana, ateşe, hayvana veya güneşe vs. tapmalarını önlemek ve bu manevi duyguları kendi çıkarlarına alet eden kral, imparator, yönetici vs. gibi mütegallibe (zorla yönetimi ele alan)lara karşı halkı uyarmak için gönderildikleri Kur’an’da görülmektedir. Onun için Kur’an geçmiş kavimlerin felaketlerinin yanlış inanışları nedeni ile zulme saplanmaları sonucu helak olduklarını bildirmektedir.

Böyle bir ara yorumdan sonra Hz. İbrahim A.S.in kavmi ve onların kralı olan Nemrut ta kavmine karşı kendini ilah ilan etmiş, resmini ve putunu yaptırarak halkını kendisine tapınarak güya sözde ibadet ettirmiştir. Yüce Allah bu zulme asla razı olmaz ve olmamış, bu kavme Hz. İbrahim A.S.i göndermiştir. Ne gariptir ki Hz. İbrahim’in babası da bir putperest ve put yapıp satan ve puttan para kazanan bir kişidir. Adı Kur’an’da Azer olarak geçmektedir. Hz. İbrahim çocukluğunda putlara karşı çıkmış, bunların asla Allah olamayacağını göstermek için bir bayram günü halk bayram şenliklerinde iken dinsel ayinle ve eğlence ile meşgul iken, Hz. İbrahim A.S. eline bir balta alıyor. Puthaneye girip bütün putları kırıp baltayı da büyük putun boynuna takıyor. Halk ayin için puthaneye, tapınağa geldiklerinde olayı görüyorlar. Hz. İbrahim’e (o zaman çocuk) soruyorlar. Putları kim kırdı diyorlar. Hz. İbrahim A.S. ise balta kimin boynunda ise o kırmış olabilir diyor. Putun canı, eli, kolu, kuvveti yok ki nasıl kırsın deyince, bu nasıl ilah ki kendini bile koruyamıyor. Siz de ahmakça bunlara tapıyorsunuz diyor. Böylece Hz. İbrahim ile kavmi arasındaki mücadele başlıyor.

Keldani kralı Nemrut tarafından (rivayete göre Hz. İbrahim Urfa’da) balıklı gölün olduğu vadiye günlerce odun çektirip topluyor ve vadiye yığıyor. Odunları ateşleyip Hz. İbrahim A.S.i (peygamberlik geldikten sonra) mancınıkla (ateşe yaklaşılamadığı için tepenin başına kurulan tahtaravelli şeklinde bir alet) yanan ateşe atıyorlar. Hz. İbrahim’i ateş yakmıyor. (Enbiya suresi ayet 21/44) “Çünkü biz ateşe İbrahim’i yakma dedik”… Bugünkü balıklı göl kutsal göl olarak meydana geliyor. Sonra Hz. İbrahim’in Nemrut’la cedeli devam ediyor. Nemrut, Hz. İbrahim’e savaş açıyor. Rivayete göre sivrisinek ordusu Nemrut’un ordusunu kırıp tüketiyor. Bir sinek de Nemrut’un burnundan girip beynine yerleşiyor. Uşaklarına Nemrut beynini tokmakla dövdürüyor. Sinek Nemrut’un beyninde hareket ettikçe Nemrut çılgınca bağırıyor, kafasına vurunca sinek vızıltıyı kesiyor ve neticede tokmakla öldürülüyor.

(SÜRECEK)