Bunun gibi vahyi ilahi öyle bir ağır iştir ki, her insanın, peygamberler dışında başkalarının buna tahammülü mümkün değildir.

Hz. Ali buyuruyor ki, “Bir gün R.SAV. ile yoluculukta idik. R.SAV. deve üstünde idi. Bir anda R.SAV. in bindiği deve yere çöktü ayakları kuma battı. Anladık ki vahiy geliyordu. Sonra gördüğümüzü R.SAV.e sorduk. Ya Ali, vahiy öyle ağırlıklı sıklettir ki, ne bir insan ve ne bir hayvan onun ağırlığına dayanamaz, buyurdular. Eh, şimdi düşünelim. Peygamber olmasa bunca milyarlarca insan yolunu nasıl bulacak. Demek ki peygamberlerin varlığı haktır, gerçektir ve bir zorunluluktur. Peygamberlere iman ise şarttır, esastır. Bütün insanların R.SAV.in son peygamber olarak yolundan gitmek, ona tabi olmaları insanlık için bir zorunluluktur.

Nisa Suresinin 4/165 ayetinde, “Biz azimüşşan – şanı yüce olan Allah cc. insanlara peygamber gönderdik ki, sonradan biz bilmiyorduk bize bir elçi de gelmedi diye bir bahaneleri olmasın için” buyurulur.

Peygamberlerin sayıları kaçtır? Bütün peygamberler Kur’an’da bildirilmiş midir? Kur’an’da adı geçen peygamberler hangileridir?

Kur’an’da bildirildiğine göre ilk peygamber Hz. Adem’den son peygamber Hz. Muhammed SAV.e kadarki Kur’an’da isimleri zikredilen ve edilmeyen birçok peygamberler gelip geçmişlerdir. Bazı hadisi şeriflerde belirtildiğine göre, 124 bin peygamber gelip geçmiştir. Mümin suresi 40/78 ‘deki ayette “Andolsun senden önce peygamberler gönderdik, onlardan sonra kıssalarını hayat hikayelerini anlattıklarımız var, anlatmadıklarımız var” buyurulmuştur.

Peygamberlerin gerçek sayısını Hz. Allah bilir. Gerçek şudur ki, yeryüzü geçmiş zamanda elçisiz bırakılmamıştır. Bu resuller bazen peşpeşe, bazen aralıklarla, bazen bir beldede, bazen aynı zamanda beldelerde birlikte bulunmuşlardır. Musa A.S. Şuayp A.S. Musa ve Harun A.S. Davut ve Süleyman A.S. gibi Yakup ve Yusuf A.S. gibi aynı zamanda baba-oğul kardeş ve akraba olan nebiler de gelmişlerdir. Zekiriya ve oğlu Yahya A.S. gibi.

Kur’an’da; insanlara 28 peygamber geldiği bildirilmiştir. Kur’an’da cinlere de peygamber geldiği Enam Suresi 6/130 ayetinde bildirilmiştir. Kur’an’da ismi geçen 28 peygamberin isimleri sırası ile şöyledir: Adem, İdris, Nuh, Hud, Salih, Zülkarneyn, İbrahim, Lut, İsmail, İshak, Yakup, Yusuf, Eyyub, Şuayıb, Musa, Harun, İlyas, Elyasa, Zülkif, Davud, Süleyman, Lokman, Uzeyr, Zekeriyya, Yahya, İsa ve Hz. Muhammed SAV.dir.

Bunlardan 25’inin peygamberliği kesindir. Uzeyr, Lokman ve Zulkarneynin peyamberler midir yoksa yüksek veli midir, nebi midir, oldukları tartışılmıştır. Sizleri bilgilendirmek için Allah’ın bu seçkin kullarından peygamberler hakkında kısa özet bilgiler vermek isterim.

1-Hz. Adem: İlk insan ve ilk peygamber olarak bildirilmiştir. Adem’den önce Adem var mıydı, Kur’an’da bildirilen Adem A.S. ve Havva ilk miydi gibi konular tartışılmış ise de ilmi bir veri ortaya çıkmamıştır. Kur’an’da insanlığın Adem’le Havva’dan çoğaltıldığı bildirilmiştir. Ayrıca Havva annemizin de Adem A.S.in bedeninden yaratıldığı 4/1 Nisa suresinin birinci ayetinde “Ey insanlar, sizleri biz bir insandan –nefisten- yaratan ondan da eşini yaratan ve ikisinden birçok erkek ve kadınlar üretip yaratan rabbimizden çekinin, korkun, sakının....” buyurulmuştur.

(SÜRECEK)