Kiramen katip melekleri: İnsanların imanlarını, amellerini, hayır ve şer, iyilik ve kötülük, sevap ve günahlarını yazar, insanların sağ omuzunda ve sol omuzunda ikamet eden, sağdaki melek hayrı, soldaki melek şerri yazan özel meleklerdir. Sağdaki melek kişinin hayrını bire on alarak, soldaki melek bire bir yazar ve ayette “Kiramen katibine yağlemüne ma tefalvun” Kiramen katip melekleri sizin amellerinizi yazarlar, buyurulur. “Ve inne aleyküm lehafızıyn” koruyucu melekler vardır. Meleklerle ilgili birçok ayetler vardır, insanlara dua eden, onları bela, kaza, musibetlerden koruyan, rızık, iş, aş işleri ile ilgilenen, devamlı selam veren.

R.SAV. her insanın her şeytanı birçok ta meleği vardır. Melek korur, şeytan şaşırtır” buyurmuştur.

Berat gecesi, kadir gecesi melekleri beydülmarun kabeyi tavaf eden her ün 70 bin melek vs gibi bize bildirilen melekler vardır. İmanla ölen, hayatta insanlara hizmet etmiş, amel defteri kapanmayan kişiler için devamlı mezarının başında dua ve istiğfar eden melekler vardır.

Gerçekten meleklerle ilgili Kur’an’da çok ilginç ve önemli bilgiler vardır.

Münker ve Nekir. Sorgu melekleri. Kabirde insan ölünce sorgu işlerini yürütürler. Arş, kürs, sema, yer, arz vs gibi konularla ilgili melekler vardır. Cin ve şeytan da cins olarak melek sınıfındandırlar. Yapıları itibariyle meleklerden farklıdırlar. Cin ve şeytan da ruhani varlıklardır ama yerler, içerler, erkeklik dişilikleri vardır. Cinlerin iman edenleri, müslüman olanları da, iman etmeyenleri de vardır. İstedikleri şekle girebilirler. İnsanlara, hayrı dokunduğu gibi şerleri de dokunabilir. Şeytan, tamamen insanın baş düşmanıdır. Amacı insanları önce imanlarını yok etmek, sonra dünya ve ahiretlerini tehir etmek, mahvetmek…Acımasız bir insan düşmanıdırlar. Bunlar Kur’an’da uzun uzun anlatılmışlardır. Melek, şeytan, cin ve nefisle ilgili bilgiler insanlara niçin veriliyor. İnsanlar bunların ne olduklarını bilsinler, anlasınlar. Meleklerin yanında şeytan ve nefsin kötülüklerinin karşısında yer alanlar, kendilerini onların kötülüklerinden korusunlar. Şerli cin, şeytan ve kötülüğü emreden nefsine karşı tedbirlerini alsınlar. Mutluluklarını yok etmek isteyen bu şer güçlere karşı mücadele etsinler. Yüce Allah kullarına bu bilgileri peygamberleri tarafından iletmektedir. Genellikle şeytan insanoğlunun kalbine girer ve o nur niyetini iğva eder. Yani bozar. Melekler ise insana daima iyilikler tavsiye eder, insanı iyiye, güzele, doğruya, hayra yönlendirir. Bu bakımdan bu bilgiler önemlidir. Yani şeytanın işi insanı kötülüğe yönlendirmek, meleğin işi insanı iyiliğe sevk etmektir. Şunu unutmamak şarttır. Hiçbir şeytan insanın elinden tutup da ona kötülük işlettirmez. Ancak kötülüğü telkin eder, yönlendirir, aklını çalar, bulandırır. Yani kötülüğü teşvik eder. Yani irade dilemek ve yapmak kulun elindedir. Kötülüğü yaparsa cezasını çeker. Yapmazsa o işin kötülüklerinden kendisini korur. Melek de şeytanın işinin tersini yapar. Devamlı insanı iyiliğe, doğruya, hayra yönlendirir. Allah’ın rızasını hedefler.

3-Kitaplara iman: Adına amentü dediğimiz iman esaslarının üçüncüsü Allah’ın kitaplarına inanmaktır. Yüce Allah insanları doğru yola sevk etmek için gönderdiği üstün özellikli ve mucizelerle donattığı peygamberlerine insanların uyacağı kuralları içeren ve dinin anayasaları olan kitaplar göndermiştir. Bu olay vahiy, yani Cebrail A.S. vasıtası ile olmaktadır.

Yüce Allah insanlığın rehberi olan elçileri (peygamberlerine) yine ulu Allah cc. ile Nebileri arasında elçi olan Cebrail A.S. ile iletişim kurularak ilahi emir ve yasaklar, öğüt ve önerileri, kitaplarını, ayetlerini, göndermiştir. Bunlara ilahi mesajlar denmektedir. Bu kitapların hepsine birden semavi kitaplar (gökten indirilen kutsal kitaplar) denir ki, bunlara iman şarttır, farzdır.

(SÜRECEK)