ALLAH’I VE PEYGAMBERİ İNKAR ETMEYEN
MÜMİN, GÜNAHLARI İÇİN DİNDEN ÇIKMAZ
İmam-ı Azam haricilerin sorduğu ve biri içki içerken boğulmuş ölmüş, diğeri zina etmiş, gebe kalmış, intihar etmiş ölmüş iki cenazenin mümin mi kafir mi olarak öldüklerini soruyorlar ve “Bunlar kafirdir diyoruz. Sen ne dersin?” diyorlar. Mümin derse hemen imamı öldürecekler. Kafir derse ölenlerin küfür ehli olduklarına açık bir delil yok. O zaman İmam-ı Azam Harici gruba soruyor ki, hepsinin kılıcı kınından çıkmış...
“Bu camiye getirilen cenazeler hangi milletten? Yani, Yahudi mi, hayır, peki. Hıristiyan mı, hayır, peki. Putperest mi, hayır. Peki, öyleyse bunlar kimlerden?”
Hariciler cevap veriyorlar:
“Bunlar, Allah bir, Muhammed SAV. Haktır diyen kimselerdendir. Ama işledikleri günahlar onların dinini karartmıştır.”
İmam soruyor:
-Peki, kelime-i şehadeti okuyan ve ona inanana ne denir?
Hariciler,
- Mümin denir.
-Peki, kelimei şehadet imanın tamamı mıdır, yoksa kısmı mıdır?
-Tamamıdır. Bütünüdür.
- Öyle ise siz onların Mümin, Müslüman ama günahkar olduğunu söylüyorsunuz.
Hariciler:
-Evet.
Yine Hariciler,
- Peki bunlar cennet mi cehennem ehli midirler?
İmam-ı Azam:
- Hz. İbrahim ayette, “Yarabbi, bana tabi olanlar (ve büyük günah işleyenler için) bendendirler. Bana karşı gelenler hakkında sen çok affedicisin” demiştir.
Hatta; Hz. İsa, daha ağır günahlar için, ayet; Yarabbi, bu asileri affedersen bunlar senin kullarındır. Sen aziz ve hakim, gafur ve rahimsin gibi diğer bazı ayetleri okuyarak yüce Allah’a yönelenlerin günahları ne olursa olsun affa mazhar olacaklardır.
Açıktan açığa Allah’ı inkar etmeyen, R.SAV.in peygamberliğini tasdik etmeyen kimselerin dışındakilere kafir denmez. Mümin ne kadar büyük günah işlerse işlesin günahı onu dininden çıkarmaz. Yeter ki inkarcı olmasın. Hele tevbekar olursa Allah yücedir, deyince Hariciler silahlarını indirdiler.
Son olarak İmam-ı Azam Hazretlerinin çeşitli mezhepsel ayrılıklar nedeni ile insanların birbirlerine buğuz, kin ve düşmanlık etmelerinin son derece anlamsız ve mantıksız olduğunu şu olayla bizlere ispat etmiştir. Bugünün Müslümanları Sünnisi, Alevisi ve başkaları bütün insanlar, şu arzedeceğim olayı son derece dikkatle okumalı ve ona uymalıdırlar. Olay şudur:
Yukarıda arzettiğim Hz. Ali R.A. ve Muaviye’yi Sıffin savaşında hakem olayı nedeni ile kafir sayan Harici grup, hakem olayını İmam-ı Azam’a sormaya ve onlar müslümandırlar derse öldürelim niyeti ile geliyorlar ve soruyorlar;
-Ey koca İmam;
Hz. Ali ve Muaviye hakkında ne dersin, hangisi haklıydı? (İkisi de haklı veya birisi haklı derse öldürecekler.)
-İki hakem olayı hak mıdır? Söyle bize derler.
İmam-ı Azam bu korkunç eşkiıya çetelerine hitaben, onlara soruyor;
-Bu olay, Hz. Ali ve Muaviye arasındaki hilafet kavgası ne zaman olmuştu.
Söylüyorlar; M.660 veya M. 657-58 gibi olabilir.
Yani, benim doğumumdan 20 küsur sene önce olmuş. Ben 70 yaşındayım, Yani 90 sene önce olmuş ve bu olayı hakkıyla bilen ve yaşayan hiçbir gerçek şahit de yok. Sadece insanların doğru-yanlış anlayışlarına göre bu olayın acı sonucu bize ulaşmıştır.
SÜRECEK