“ALLAH AŞKINA” VE “ALLAH RIZASI İÇİN”
SÖZLERİ RASTGELE KULLANILMAMALIDIR

Konuyu terbiye ve eğitimle ilgili birkaç özlü sözle noktalayalım:
1. Beni rabbim terbiye etti. Ne güzel terbiye etti. (Hz. Muhammed SAV)
2. Hiçbir baba çocuğuna güzel terbiyeden daha güzel bağışta bulunamaz. (Hz. Muhammed SAV) Tirmizi.
3. Ailenin hanımı, o ailenin mürebbiyesi, eğitimcisidir. (Camiu’s Sağir)
4. Terbiye, bahçenin ısırgan otlarından ayıklanmasıdır. (İmam Gazzali)
5. Terbiye canlıları olgunlaştıran bir çabadır. (Henri Spanser)
6. Terbiye, insan için ekmek ve su kadar önemlidir. (Danton)
7. Bir mermer parçası nasıl heykeltraşın elinde şekil alır, insan da mürebbiyelerce şekillenir. (Addison)
8. Ölü ile dirinin farkı ne ise, ruh için terbiye de odur.
9. Bir çocuk terbiyecinin elinde istenirse alim, istenirse zalim olur. Hayvanlar da istenirse avcı, istenirse canavar olur. (Bir düşünür)
10. Bir erkeği eğitmek tek insanı, bir kadını eğitmek aileyi eğitmek aileyi, terbiye ise toplumu eğitmektir. (Boileau)
11. Terbiye sınırını aşan bir daha geri giremez. (Boileau)
12. Tashihi ahlak caizdir. (Mecelle)
13. Elması ve çeliği terbiye etmek, insanı terbiye etmekten daha zordur. (B.Franklin)
14. Nefsini terbiye edemeyen, kimseyi terbiye edemez.
15. Terbiye asla ceza değildir. Terbiyenin yolu sevgi yoludur.
Not: Bu sözlerin bir kısmı, sayın Mustafa Taşçı’nın sözler hazinesi sh. 731-735ten alınmıştır.

ALLAH (cc) AŞKI İÇİN VER DEMEK
Samimi bir inanca sahip olan bir mümin, yaptığı işlerin hepsini ilk önce Allah rızasını kazanmak için yapar. Başkalarından beklenen dünyevi menfaatlerle Allah rızası dışlanarak yapılan işlerden bir hayır hasıl olmaz.
Bunun adına dinimizde riya, riyakârlık denir. Zaten yarın ahirette de ulu Allah kuluna ‘bu ameli kimin için yaptıysan git karşılığını ondan iste’ diyecektir. Bu bakımdan Allah rızasının gözetilmediği bir işte sineğin kanadı kadar fayda yoktur. Bu ince noktaya dikkat etmelidir. Allah aşkı Allah rızası demektir.
Maalesef toplumda en çok istismar edilen ve kötüye kullanılan, çıkarlarımıza alet edilen en itibarlı söz olan Allah aşkı, Allah rızası mübarek kelimelerdir. Onun için bu kelimeleri kullanırken dikkat edilmeli, yapılan iyiliklere karşı teşekkür edilmeli, Allah razı olsun sözünü laf olsun diye değil yürekten söylemelidir.
Bu bir temennidir. Temenniler iyi niyet göstergeleridir. Bilhassa istediğini elde etmek için ‘Allah aşkı için’, ‘Allah rızası için, ne olur’ gibi sözler kullanmak sakıncalıdır. Allah’ın razı olmadığı işleri yapanlara karşı haram olan işlerde Allah razı olsun demek ise haram ve günahtır. Çünkü kötülüğe bunları alet etmektir ki asla caiz değildir.
Adam haram, yasak bir işe delalet, aracılık ediyor. Diğeri de onu Allah razı olsun senden diyor. Allah şerden razı olmaz diye düşünecek kadar aklı yok ki, böyle yapıyor.
İşin diğer yönü ise, özellikle dilenciliği sanat haline getirmiş, kronikleşmiş kötü huy halini almış olanlar, kendilerine acındırmak için paha biçilemez değerde olan Allah aşkı, Allah rızası için kelimelerini kullanarak insanların merhametlerini sömürenlerin yaptıklarıdır ki bunlara sırf Allah’ın adını anmalarından dolayı boş çevirmemek için verilebilecek paranın, yardımın en azını vermelidir. Çünkü dilencilik toplumda en adi, en düşük bir iştir. Dinimizde ise bir günlük yiyeceği olanın dilenmesi zinhar haramdır. Onun için dilencilere Allah rızası dedikleri için, Allah’ın hatırı için en azı vermeli, dilencilerin defedilmesi için onlara fazla birşey vermemelidir.
SÜRECEK