EN BÜYÜK YATIRIM İNSANA YATIRIMDIR,
HAYATTA BAŞARILAMAYACAK İŞ YOKTUR

Bu bakımdan, en büyük yatırım, insana yapılan yatırımdır. Hayatta başarılamayacak iş yoktur. Ama zaman alır sözleri,
Asalet; asil bir aileden gelmek, temiz bir aileye mensup olmak. Asil kan; temiz kana sahip olmak.
Bu maddede, asil kan olayında, kanın tahlili ile insan kanı ile hayvan kanının aynı olduğu ispat edilmiş. İnsan kanları arasında da, asillerin kanı ile kölelerin kanının aynı olduğu belirlenmiş.
Böylece, batıda asalet, asillik maddi olarak son bulmuş. Asillik asalet, ahlak, fazilet, eğitim, terbiyeli olarak yetişmiş insanlarda kalmıştır ki dinimizin asaleti ise Allah’ın emir ve nebilerine uygun yetişen ve yaşayanlara verilmiştir.
Bir de R.SAV.in Kur’an’da methedilen temiz oldukları bildirilen Ehli Beytine verilen bir şerefli unvandır. Onlara, R.SAV.e onun ehlibeytine, aline, ashabına, Hz.Muhammed’e hürmet ve tazim Allah’ın kesin bir emridir.
R.SAV.in ve ulu kişilerin soyundan gelenler R.SAV.in ahlakına sahip oldukları sürece onlara sevgi, saygı, tazim ve hürmet etmek bütün ehli İslama vaciptir, zorunludur.
Hiçbir değer taşımayan, taşlar, kayalar, ağaçlar vs. iyi bir sanatkarın, heykeltraşın, ressamın hünerli ellerinde, değerli sanat eserleri, edebiyat şaheserleri, paha biçilemeyen mimari eserler haline geldiği gibi, iyi yetişmiş öğreticiler, eğiticiler ve mürebbiyelerin elinde, çocuklar, yetişkin insanlar, hatta hayvanlar eğitilip terbiye edilerek yetiştirilmekte, olmayacak sanılan işleri başardıkları insanların bile yapamayacağı ilginç akrobatik hareketleri hayvanları terbiye ederek başardıklarını görüyoruz ki, bu yeteneklerin mürebbiyeler tarafından eğitilerek ortaya çıkarılmasıdır.
Bu bakımdan, en büyük yatırım, insana yapılan yatırımdır. Hayatta başarılamayacak iş yoktur. Ama zaman alır sözleri, insanların çalışarak, eğiterek neleri başarabileceklerini anlatma için söylenmiş sözlerdir. Hayvanların terbiyesi ile birçok ilim adamları uğraş vermiş, eğitimle birçok imkansız sayılan işleri başarmışlardır.
Bunlardan birisi Pavlov, Rus bilim adamı. Deneme, sınama, labirent deneyleri ile insanların hatta hayvanların eğitilebileceğini göstermiştir. Bütün bu başarılarına rağmen ilim, fen ve teknolojinin bu boyutlara ulaşmasına rağmen hayvanlarla insanların, hal ile değil, lisan ile konuşturulmaları sağlanamamıştır. Hayvanlara papağan, maymun ve diğer kuşlara birkaç kelime konuştuğu gibi, konuşma yapmaları başarılamamıştır. İleride ne olur Allah bilir. Buna rağmen ancak insanların yapabildikleri birçok hareketler, hayvanlara eğitilerek yapmaları sağlanmıştır. Bu da insanların eğitim, terbiye ile başardıkları işlerdir.
Hayvanlar genellikle içgüdüleri ile hareket ederler. İyi terbiye edilen hayvanların içgüdülerine göre hareket etmeleri gerekirken, eğitildikleri yönde davrandıkları görülmüştür. Bazen aksi de olmuştur. Eğitilen maymunlar, kedilere tepsi ile kahve taşımaları, misafirlere hizmet etmeleri sağlanmış, bazen de tepsi ile misafirlere kahve taşıyan kedinin önüne bırakılan bir fareyi gören kedinin ortalığı harp meydanına çevirdiği de görülmüştür.
Bütün bunlara rağmen terbiyenin gerek insanlar, gerekse hayvanlar üzerinde yüksek oranda müspet tesirleri görülmüştür.
Alışkanlıkla çok kötü ahlak ve huylar edinirken, tashihi ahlak (terbiye ile eğitim) ile bu kötü alışkanlıklardan kurtulunduğu tesbit edilmiştir. Bu bakımdan R.SAV. efendimiz “Tebdili ahlak, tashihi ahlak caizdir”. Yani, kötü huy ve ahlak ve alışkanlık sahibi olanlar ebedi kötü kalacaklar değillerdir. İstenildiği ve çalışıldığı takdirde her an düzelebilir.”
SÜRECEK