Sayın Raşit Yücel, 7 Ocak 2012 tarihindeki Çorum Hâkimiyet Gazetesindeki köşesinde Prof. Dr. Ahmet Lütfi Kazancı’nın 1950’li yıllarda ezanın yeniden Arapça olarak okunmaya başlaması ve temcit verilmesiyle ilgili izlenimlerini kaleme almış.

O yılları ben de çok iyi hatırlıyorum. 15 yaşımdaydım. Türkiye Büyük Millet Meclisinde ezanın Arapça olarak okunmasına karar verilince Cuma ezanı bütün minarelerden aynı anda okunmuştu.

O zaman böyle hoparlörler yok tabii, böyle gürültü de yok. Zaten ezan okunmaya başlayınca her şey duruyordu. Her minarede güzel ve gür sesli hafızlar aynı anda ezanı okumaya başlayınca yüreklerimiz dağlandı, gözlerimizden yaşlar boşandı.

O zamanlar ezan her vakit minarelerden okunurdu. Ama şimdi biçzim o kadar ısrarımıza rağmen ve hiç olmazsa Cuma namazı ezanı olsun minarelerden okunsun dememize rağmen bunu başaramıyoruz.

1960 ve sonraki doğumlu çocuklar minarelerin ne işe yaradığını, ne için yapıldığını ve bu masraf ve hesabın yarın ahirette nasıl verileceğini soruyorlar. Hiç olmazsa Cuma ezanı minarelerden okunsun da oraya insanın çıktığını görsün bu yavrucaklar. Yetkililer bunun hesabını ahirette çok zor verirler.

İkinci husus ise temcit verilmesi. Belki 40–50 senedir temcit verilmiyor. Bunlar yok olup gidince bunun mesuliyeti kimin olacak acaba?

Bu iki husus beni çok üzüyor ve derinden yaralıyor. Sayın Müftümüz bu işe el atmalı ve bunun sevabını kazanmalı diye düşünüyorum.

(Temcit’in sözleri Sayın Recep Camcı hoca efendide ve yine Eczacı Sayın  Enver Leblebicioğlu’nda mevcuttur. Kendileri de gerekli yardımı yapıp sevabını alırlar tabiî ki.)

Sevap kazanmak çok zor, günah kazanmak ise çok kolay.

Ramazana çok az kaldı biz gerekli uyarıyı yapıyoruz, gerisi Sayın Müftümüz Mehmet Aşık Beyefendiye kalıyor.

Bilmeyenler için Türkçe ezanın metni:

Tanrı uludur

Tanrı uludur

Tanrı uludur

Tanrı uludur

Şüphesiz bilirim ve bildiririm: Tanrı’dan başka yoktur tapacak

Şüphesiz bilirim ve bildiririm: Tanrı’dan başka yoktur tapacak

Şüphesiz bilirim, bildiririm: Tanrı’nın elçisidir Muhammed

Şüphesiz bilirim, bildiririm: Tanrı’nın elçisidir Muhammed

Haydi namaza, haydi namaza

Haydi felaha, haydi felaha

(Namaz uykudan hayırlıdır)

Tanrı uludur, Tanrı uludur

Tanrı’dan başka yoktur tapacak.

Saygı ve sevgilerimle.