Ülkemizin deprem kuşağında olması nedeni ile sık aralıklarla depremler meydana gelmekte, can ve mal kayıpları ortaya çıkmaktadır. Birçoğumuz felaketle karşılaşan bölgelere ayni veya nakdi yardımlarımızı anında seferber etmekteyiz. Bakalım, vergi mevzuatımız, doğal afet durumlarında yapmış olduğumuz aynı ve nakdi yadımlar için ne tür avantajlar sağlamış.

Öncelikle, doğal afetler (Deprem, sel, çığ, heyelan vs..) sonucu yapacağımız ayni yada nakdi yardımların, işletme kazançlarından indirebilmeleri için Bakanlar Kurulunca Yardım Kararının yayınlanmış ve başbakanlık aracılığı ile makbuz karşılığı olması gerekmektedir.

Ancak, böylesi bir kararname olmadan da, Türkiye Kızılay Derneğine ve İllerdeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına yapılacak nakdi  ve ayni yardımların tamamı  işletme kazançlarından düşülebilecektir. Fakat bu kurumlardan sadece, Kızılay’a yapılacak ayni yardımlar ise işletme kazancının % 5-10 ‘i ile sınırlı olarak bir indirim söz konusu olacaktır.

Nakdi yardımlarda dikkat edilmesi gereken husus; yapılacak nakdi yardım, ister başbakanlık hesabına ( Bakanlar Kurulu kararnamesi yayınlandıktan sonra) ister Türkiye Kızılay derneğine yapılsın, bu kurumların

Banka hesaplarına yardımların yatırılması,

Bu esnada makbuza bağışın deprem için yapıldığı şerhi yazdırılmalı,

İşletmemizin açık ünvanı ve vergi numarası makbuz üzerinde belirtilmesi istenmelidir.

Ayni yardımlarda dikkat edilmesi gereken hususlar ise; yapılacak ayni yardım, ister işletme stoklarında bulunan mallar olsun, ister dışarıdan temin edilen mallar olsun, yardım yapılacak kuruluş adına ( Başbakanlık, Türkiye Kızılay Derneği ve Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları) fatura düzenlenmesi, faturada yapılan ayni yardımların nevi, cins, birim ve maliyet bedeli üzerinden fiyatları yazılmalı ve katma değer vergisi hesaplanmalıdır. Yardımı alan kuruluş kendisinin düzenleyeceği bir ayniyat makbuzu veya düzenlenen faturanın arkasına teslim alındığına dair bir şerh düşülmesi gerekmektedir. Fatura üzerinde, hesaplanan katma değer vergisi gider olarak kayıt edileceği de unutulmamalıdır.

Diğer taraftan deprem bölgesinde olmak kaydı ile Maliye Bakanlığı yaptığı açıklama ile “23 Ekim 2011 tarihinden itibaren verilmesi gereken tüm beyannameler ile bildirimlerin verilme ve ödeme süreleri ileride belirlenecek bir tarihe kadar, mücbir sebep halinin başladığı 23 Ekim 2011 tarihinden önce tahakkuk etmiş olup, vadesi bu tarihten sonrasına rastlayan her türlü vergi, ceza ve gecikme faizinin ödeme süresi ileride belirlenecek bir tarihe kadar; ikmalen, re’sen veya idarece tarh edilen ve vadesi mücbir sebep ilan olunan tarihten sonrasına rastlayan her türlü vergi, ceza ve gecikme faizinin ödeme süresi ileride belirlenecek bir tarihe kadar uzatıldığını bildirmiştir.

Bir destek de Kosgeb’ten geldi, depremde zarar gören esnaf ve işletmelere KOSGEB desteğiyle belirlenen yardım, 100 bin TL’ye kadar, 2 yıl ödemeli, ilk 6 ay ödemesiz kredi verileceği belirtildi. İlerde ihtiyaca göre daha farklı desteklerde söz konusu olabileceğini belirtildi.

Öte yandan, Doğal Afet Sigortaları Kurumu da, depremin ardından Van’da sigorta ödemelerinin 2 hafta içerisinde başlayacağını, poliçe sahiplerinin yüzde 50'sine ödeme yapılmasının beklendiğini belirtildi.