Edison ampulü icat ederken bin taneden fazla deney yapmış!

Giyecek mi alacaksın. Mutlaka sorup soruşturacaksın. Birini giyip diğerini çıkaracaksın. Fiyatı kesene uygun mu, zevkine göre aradığın uygun mu ona bakacaksın. Olmadı başka mağazaları dolaşacaksın.

Sadece tüketiciler seçim yaparken deneme yapmaz. Benzer denemelerin daha fazlasını üreticiler yapar. Üreticiler, satışları daha doğrusu kazançlarını artırmanın hesabını yapar. Yeni ürünleri tüketicilerin beğenisine sunmaya çalışır. Sürekli yenilik peşinde koşması gerekir.

Kısa adı Ar-Ge olan araştırma geliştirme birimleri dur durak bilmez. Var olan ürünlerin daha kullanışlı olmasını sağlamak için çaba gösterirler. Yeni ürünlerle tüketicilerin kazanılması gerekir. Rakiplerden önce piyasaya sunulan tüketim maddeleri iyi kazanç demektir.

Her zaman evdeki hesap çarşıya uymaz. Beklenmedik bir hatanın bedeli çok ağırdır. Benzer haberleri haber bültenlerinde ara sıra duyarız. Otomobil üreticilerinden …… firması piyasaya sunduğu ……. seri numaralı ürünleri geri çağırdı. Gözden kaçan bir hata nedeniyle firma zor durumda kalmıştır. Yapacağı harcamalarla çok ağır bir bedel ödeyecektir.

sorunlar her alanda yaşanır. Sağlık sorunlarının çözümünde kullanılan ilaçlar, yıllar boyu sürdürülen sayısız araştırmalar sonucunda eczacılıkta satışa çıkar. Sayısız deneyler yapılır. Daha sonra yeni ilaçlar gönüllüler üzerinde denenir. Bütün sonuçlar olumlu ise yeni ilaçlar reçetelerde yerini alır. Aradan yıllar geçer. Akla hayale gelmeyen bazı sorunlar çıkabilir. Bilindiği gibi her ilacın yan etkisi vardır. Uzmanların önceden fark etmediği olumsuzluklar ortaya çıkmışsa o ilacın kullanımı yasaklanır. Bütün eczanelerden toplatılır.

Yeni ürünlerin kullanışlı olup olmadığı yapılan denemelerden sonra ortaya çıkar. Bir otobüs firmasının ürettiği otobüs hareket halindeyken bir şekilde yanmaya başlar. Yolcular kapılardan çıkmak ister. Baştan yapılan bir hata nedeniyle yolcular kapıdan dışarı çıkamaz. Yolcuların büyük bir kısmı yanarak can verir. Otomobiller park edildiğinde kendiliğinden kapılar kapatılır. Arabanın içinde unutulan çocuk havasız kalıp can verir.

O halde sayısız denemeler yapılmadan bir ürünün sağlam olup olmadığına karar verilemez. Aklıma gelen bir soru var: yeni silahların denemesini nasıl yapılır? Yeni üretilen bir silahı doğrudan insanların üzerinde denemesi yapılamaz. Başka bir çözüm yolunun bulunması gerekir!

Müşteriye yeni ürünlerin satılabilmesi için diğer ürünlerde olduğu gibi “garanti belgesine” benzer bir güvencenin verilmesi gerekir. Yeni silahların ne kadar kaliteli olduğu sadece gerçek savaşların yapıldığı alanlarda anlaşılabilir. Gerçek savaşlar ülkeler arasında yeri geldiğinde ülke içerisinde çıkması, aslına bakarsanız çıkarılması gerekir.

Piyasaya sunulan her ürün yüzlerce, yeri geldiğinde binlerce kez deneme yapılarak elde edilir. Benzer şeyler silahlar için de yapılmalıdır. Dikkat ederseniz bazı topraklarda yıllardır İkinci Dünya Savaşına benzer olaylar yaşanmaktadır.

Dünyanın süper güçlerinden biri kabul edilen bir ülkenin lideri kameraların karşısına geçip açıklamalarda bulundu:

“Suriye Savaşı bizim yeni silahlarımızı denememiz için güzel bir fırsat oldu!’

Yıllardır sürdürülen savaşların nedenlerinden birisi de yeni ve gelişmiş silahların kalitesinin araştırıldığı alanlar olabilir mi?