Gazetemizde sık sık dile getirdiğimiz üzere, Çorumluların yüz yıllık özlemi “demiryolu”…

Yaklaşık son 30 yıldan beri de buna “havalimanı” özlemi eklendi.

Ankara ile Samsun’u Çorum üzerinden bağlayacak demiryolu hattı, halen etüt-proje aşamasında. Bu yüzden, konuyu değerlendirirken, “demiryolu istiyoruz” yerine, “demiryolu projesinin hızlandırılmasını istiyoruz” ifadesini kullanıyoruz.

Havalimanı inşaatı yarıda kaldığı için de, “Çorum Havalimanı’nın tamamlanmasını istiyoruz” dememiz gerek, ama karar mercilerinden hiçbir olumlu sinyal gelmediği için, “Çorum havalimanını istiyor” demeye devam ediyoruz.

*

Önceki gün, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Salih Zeki Murzioğlu’nun, Samsun basınına yaptığı açıklamayı aktardık.

Murzioğlu, Çorum’dan geçecek bu demiryolu hattının, Karadeniz-Akdeniz bağlantısını sağlayacağını ve yaratacağı ekonomik potansiyelle, yatırımın kısa sürede amorti edileceğini anlatıyordu.

Hem Yüksek Hızlı Trenle yolcu taşımacılığı, hem de yük taşımacılığı imkânını sağlayacak olan bu hattın, Ankara-Sivas hızlı tren hattının 112. kilometresinden ayrılacağını ve 284 kilometrelik yeni bir güzergâh oluşturacağını da, Samsun TSO Başkanı’nın açıklamasından öğrenmiş olduk.

*

ÇORUM HABER olarak önemle üzerinde durduğumuz konulardan biri, sanayi altyapısı oluşan Çorum’un üretim bölgesi niteliğiyle güçlenmesi, Samsun Limanı’nın ise dünyaya açılım için çıkış kapısı olması…Bölgesel kalkınmanın gerekliliklerinden biri de bu.

Onun için, Çorum’un sanayileşmesini sürdürmesi, üretimini çeşitlendirmesi ve daha ileri teknolojilere yönelmesi gerekiyor.

Sanayileşme hedefinden asla sapmaması gerekiyor.

Demiryolu, Çorum’u Karadeniz’e olduğu gibi Akdeniz’e de bağlayacak ve yeni fırsatlar yaratacak.

Samsun ve Amasya ile birlikte bölgesel bir lobi oluşturarak demiryolu projesinin gerçek manada hızlandırılmasını sağlamaya çalışmak, bu bakımdan her bir Çorumlu’nun sorumluluğu olarak değerlendirilmeli.

*

Demiryolu ve havalimanı yapılırsa, Çorum’un çok daha cazibe kazanacağı muhakkak.

Bir de tersinden bakarsak, Çorum’a bazı büyük yatırımlara başlansa, demiryolu ve havalimanı yapımı da mecburen çabuklaşır mı acaba?

Yatırımcılara, “Siz Çorum’a gelin, demiryolu da havalimanı da yolda” diyebilsek, ne güzel olur.