Patlıcan yemeklerini hiç sevmeyen padişahın sofrasında dalkavuk her fırsatta patlıcanı kötüler dururmuş.
Bir gün aşçıbaşı öyle bir patlıcan yemeği yapmış ki padişah onu çok beğenmiş. Rivayet “Hünkârbeğendi” adı oradan gelirmiş.
O günden sonra da padişahın dalkavuğu patlıcan üzerine methiyeler dizmeye başlamış. Bu çelişkiyi gören biri, “Yahu düne kadar patlıcana demediğini bırakmazdın? Ne oldu da övmeye başladın?” diye sorunca dalkavuk cevaplamış...
“Ben patlıcanın değil, padişahın dalkavuğuyum…”
Tarihin her döneminde egemen güçlere, iktidarlara yalakalık ederek geçinen birileri olmuştur. Bu tiplere Avrupa’da “kralın soytarısı” derler. O dönemde bir meslektir bu.
Çağımızda kitlelerin algılarını yönetmede en önde gelen araç medya olduğu için aynı dalkavukluk bu sektörü de kapsamaktadır. “Yandaş medya”, “Havuz medyası” ifadeleri bu duruşun sıfatlarıdır.
Egemen güçlerle sanat-sanatçı ilişkisi de dalkavukluk konusunda ilginç örneklerin yaşandığı bir coğrafyadır.
Mustafa Ceylan’ın kulakları çınlasın. “Öldürülen 100 Şair” kitabını çıkardığı günlerde bir sohbetimizde “Köşeyi Dönen Şairlere” çalışıyorum demişti. Şiir tarih boyunca kitleleri etkilemede en önemi ifade biçimi olduğundan iktidarlar kendilerine yandaş şairler üretmişlerdir. Ama artık çağ değişti…
İktidarlar kendilerini kitlelere şirin göstermek için yandaş medya ile topluma dayatılan isimleri ki bunlar eğlence sektörünün şarkıcı ve türkücüleridir çokluk, yemeklerde (iftarlarda) ağırlayarak bir “halkla ilişkiler” çalışması yaparlar.
Erdoğan’ın şarkıcı ve türkücüler ağırlıklı iftarında Erkan Çelik denen tipin hazırlayarak verdiği şarkı CD’si dalkavukluğun seçkin örneği olarak tarihe kayıt düşülmüştür.
İktidarların onlara sunduğu konser, TV programı gibi işlerden beslenen bu tipler tarihin her döneminde olduğu gibi aklı başında insanlar tarafından tepki görseler de geniş bir kitle onlara imrenmeye devam edecektir.
Seda Sayan’ın sevgilisi Erkan Çelik’in Erdoğan'a yazdığı şarkının sözleri ise şöyle;
“Dimdik arkamızda duran, derdimize çare olan, bizi dünya’ya savunan,
Ağzından hiç çıkmaz yalan, emrindeyiz Büyük Başkan, Recep Tayyip Erdoğan
Namuslara sahip çıkan, evladımızı koruyan, adam gibidir o adam,
Üç kuruşa yan bakmayan emrindeyiz Büyük Başkan Recep Tayyip Erdoğan
Yoktur farkı öz babadan, şefkat ile kucaklayan, bizi sarıp sarmalayan
Allah korkusu olan, emrindeyiz Büyük Başkan Recep Tayyip Erdoğan
Muhalefetten korkmayan, vatanını hiç satmayan, düşmanlara göz açtırmaya,
Senin Allah’ına kurban, emrindeyiz Büyük Başkan Recep Tayyip Erdoğan.”
Bu sözleri okuyunca bir altyazı geçti belleğimden… Deveye sormuşlar “Boynun neden eğiri?” diye… O da cevaplamış, “Nerem doğru ki?” diye…”
İktidarlar ile eğlence sektörü arasında çift akıntılı bir su trafiği akar durur. Alan memnundur, veren memnun…
Bu CD sonrası Erkan Çelik’e ne akarlar olur yandaş medya eliyle? Tarih onu da yazacaktır şüphesiz…
Geleneksel Türk temaşasında Karagöz Hacivat oyunları hep şöyle biter. “Yıktın perdeyi eyledin viran, koşup sahibine haber vereyim heman…”