Manisa Soma’daki facia yüreğimi yaktı. Sabah spor yaparken divâne gibi dolaştım. Ruhum karardı, hıçkıra, hıçkıra ağladım. Ekmek parası için yeraltında her an ölümle yüzyüze çalışmak korkunç bir hayat tarzı olsa gerek.
1973 yazında Alpagut-Dodurga Linyit işletmelerinde Çorum’lu Jeolog İsmail Tokatlı ve Osmancık’lı Makine Mühendisi Tansu Çetin’i ziyaret etmiştim.
Beraberce baret takarak yeraltına indik. Galeriler her an çökecekmiş gibi geldiği için korkarak hemen dışarı çıkmıştım.
Hayatını kaybeden kardeşlerime Allah’tan rahmet, ailelerine, yakınlarına ve milletimize başsağlığı diliyorum.
İNSAN
“İnsan kâinata hâkim bir varlıktır” diyen felsefe öğretmenine, öğrencilerden biri; “Tansiyonuna bile hâkim olamayan insan, kâinata nasıl hâkim olur hocam.” der.
İTİRAZ
Gevezenin biri, konuşma sanatını öğrenmek için Sokrates’in okuluna kaydolmak ister. Fakat, Sokrat diğer okullara göre iki kat para isteyince, adam itiraz etmeye başlar. Sokrat adamın sözünü keserek şöyle der. “Sana bir değil iki şey öğreteceğim, Birincisi konuşmayı, ikincisi ise susmayı! Bu yüzden iki kat para istiyorum.”
DEMETRİOS’UN GENÇLERE NASİHATI
Faleros’lu Demetrios gençlere şu nasihatte bulunuyordu: “Üç kimseye mutlaka saygılı olunuz.”Evinizdeyken ailenize, sokaktayken, gelip geçenlere, yalnızken, kendinize.”
HEKİMLER VE HASTALARI
“Pas demiri nasıl kemirirse, hırs da insanı öyle kemirir” diyen Kinikler okulu filozoflarından Antistenes’in, ayaktakımı insanlarla düşüp kalkması, dostları tarafından tenkit edilmiş. Filozof, “Hekimler de hastalarla düşüp kalkıyor” demiş.
ZENGİNLERİN SAHİP OLMADIKLARI ŞEYLER
Filozof Aristippus ile Kral Denys arasında şöyle bir konuşma geçer.
-Niçin filozoflar zenginleri ziyaret eder de, zenginler hiç filozofları ziyaret etmezler.
-Çünkü, filozoflar neye sahip olduklarını bilirler, ama zenginler neye sahip olmadıklarını bilmezler!.
ADALET Mİ, CESARET Mİ?
Büyük İskender, hocası Aristoteles’e sorar: “Lider için adalet mi daha mühimdir, yoksa cesaret mi?” Aristoteles, “Adalet olduğu zaman cesarete gerek kalmaz” der.
HİKMET SAHİBİ
Filozof Empedokles, bir sohbet sırasında,” Hikmet sahibi bir insanı bulmakta zorlanıyorum” deyince; filozof Ksenophanes, “ normaldir efendim” cevabını vermiş.
“Çünkü, bir hikmet sahibini, ancak hikmet sahipleri tanıyabilir.”
Sıra geldi dörtlüklere… Söyleyeceklerimizi özetleyelim.