Şu son günlerde gazetelere bilhassa da mahalli gazetelere dikkat ederseniz iyileri harcama hastalığı hala devam ediyor.
Hepimizin malumu olduğu üzere bütün Türkiye’ de olduğu gibi dünyanın çoğu yerinde de yağış azlığı var. Yağış az olunca da tabii ki doğal olarak kuraklık baş gösteriyor.
Birçok baraj ve gölet kurudu ve yer altı suları da çekilmeye başladı.
Otların daha çok olması gereken baraj kenarlarında hayvanlar otlamak için dolaşıyorlar ama ot yok ki karınlarını doyursunlar. Yeterli ot bulamayan hayvanlar bir deri bir kemik kalmışlar. Bu zayıf hayvanları kesmek mümkün değil ama beslemekte aynı derecede zor. Yeterli yağış olmadığından her türlü hayvan yiyeceği yok ve ya da çok az.
Tabiki yaşanan kuraklığın doğal bir sonucu olarak sadece hayvanlar yiyecekleri az değil insanlar da aynı durumdalar.
Bütün tarım ürünlerinin üretiminde kuraklıktan dolayı sıkıntı var. Üretim düştü ve insanlar gıda ürünlerine daha zor ve pahalı şartlarda erişme durumundalar.
Dünyada özelliklede Afrika’ da açlık çeken ve açlıktan ölen milyonlarca insan var.
Uzmanlar değişen iklimler ve küresel ısınma dolayısıyla bu tür kuraklık durumlarının daha çok yaşanabileceği belirtiyorlar.
Dünyada şehirlerde ve insanların ihtiyaçları için kullanılan suyun 20-30 kat daha fazlası tarım arazilerinin sulaması için harcanıyormuş.
Hâlbuki tarım alanlarının sulanması için önlemler alınsa ve belirli bir sistemle,
a- Yağmurlama
b- Damlama
c- Kontrollü sulama, yapılsa bu günkü harcanan suyun 4 biri ile bu araziler sulanabilir deniliyor.
Tüm dünyada özellikle de ülkemizde suyun daha verimli kullanılması için gerekli adımların atılması artık bir zorunluluk olmuştur.