Çorum, şu günlerde 36. Hitit Fuar ve Festivali’ni yaşıyor.

Çorum’un sosyal ve kültürel yaşamı adına önemli kazanımlardan biri olarak bu gelişmeyi memnuniyetle kaydediyor ve Belediye Başkanı Sayın Dr. Halil İbrahim Aşgın ile Belediye Meclisi’ne teşekkürlerimizi sunuyoruz.

Festival programına veya davet edilen sanatçılara yönelik dar görüşlü bazı yaklaşımların ise, Belediye yönetiminin moralini bozmamasını temenni ediyoruz.

Bu festival asıl, belirli bir dünya görüşünün dar kalıpları içine sıkıştırılırsa amacından uzaklaşmış olur, Çorumluların birlik ve beraberliğine, kardeşliğine; eğlenceyi ve coşkuyu hep birlikte paylaşma kültürünün yeşertilmesine hizmet etmekten uzaklaşmış olur.

Öyle inanıyoruz ki, “festival kervanı” önümüzdeki yıllarda programı daha da zenginleşmiş olarak yoluna devam edecektir.

*

2019’u, Çorum olarak “Hattuşa Yılı” şeklinde dolu dolu kutlamak, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın da katkılarıyla Çorum’un tanıtımı adına ileri adımlar atmak isterdik, ama olmadı.

Çorum’da kültür turizmini canlandırmaya yönelik çabalar devam etse de, henüz o büyük gelişmeyi sağlayacak altyapı yatırımlarına veya tanıtım organizasyonlarına bu yıl da tanık olamıyoruz.

Umutlar başka bahara kalıyor.

Ama, yerel olanakları sonuna kadar kullanarak, en azından il içi turizm hareketine ivme kazandırılabileceği inancındayız. Çorum merkezinden ve ilçelerden, Hattuşa, Alacahöyük ve Şapinuva’ya halk gezileri düzenlenmesi gibi…Okullar açıldıktan sonra da okul gezileri organize edilmesi gibi…

*

ÇORUM HABER’in kampanyası, kamuoyu oluşturma çabaları sonucunda Çorum’a kazandırılan yeni meydanda şu günlerde onarım çalışmaları devam ediyor.

Gazete olarak bu meydanın açılması için çok gayret gösterdik, meydan güzel oldu, ama ne yazık ki ortaya çıkan proje hiç kimseyi memnun etmedi.

Cafe olarak yapılan binalar çirkin, karo döşenmiş bomboş meydan işlevsel bakımdan da, görünüm olarak da bir şeye benzemiyor.

İsminin “Kadeş Meydanı” olmasını arzu ettiğimiz bu meydan için güzel bir proje oluşturulup, onarım işlerinin bu proje doğrultusunda yapılması daha doğru olmaz mıydı acaba?

İnsanlık tarihinin ilk yazılı barış antlaşması ve kadın-erkek eşitliğinin ilk tarihsel belgesi niteliğini taşıyan Kadeş, kesinlikle bu meydana çok yakışacak ve Çorum’a prestij kazandıracaktır. Tıpkı Hitit Üniversitesi isminin uluslararası alanda Çorum’un imajına olumlu katkı sağladığı gibi.

*

“Barış kenti Çorum” arzumuzu istisnasız tüm Çorumlular paylaşıyor.

Barışın simgesi “Kadeş”i de çok büyük bir çoğunluk benimsiyor.

Sayın Aşgın’ın bu kanaatine Belediye Meclisi’nin de katılacağına yürekten inanıyoruz.

Çorum Kentpark’la çok büyük ve güzel bir park kazanmıştı. Adı şimdi “Millet Bahçesi” oldu ve çok da yakıştı.

Darısı Kadeş Meydanı’na…