Dün “Çorum’da da stadın yeri Millet Bahçesi olsun” başlığı altında yaptığımız değerlendirme, Çorum’un her kesiminden yoğun övgü ve destek aldı. Gazetemizi arayan ve çeşitli kanallardan görüşlerini ileten hemşehrilerimiz, stat ve civarının yapılaşması halinde Çorum’un nefes alamaz hale geleceğini ve kent içi trafiğin de tam bir keşmekeşe dönüşeceğini belirterek, “Çorum’a bu kötülüğü yapmayın! Çorum’u boğmayın!” diye tepkilerini dile getirdiler.

Dünkü yazımızda, “Çoğu kentlere yeni stadyumları ‘devlet’ yaptı, yapmaya devam ediyor. Sıra Çorum’a gelince, Belediye ‘borçlandırıldı’…” ifadesini kullandıktan sonra, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eski statların yerini “Millet Bahçesi” olarak düzenleme düşüncesine dayanarak, devletin, Çorum’un yeni stadı ile ilgili mali yükü Belediye’nin üzerinden alması gerektiğini savunmuştuk.

Belediye Başkanı Zeki Gül’ün, 60 dönümlük bu alanın yapılaşmasına olumlu bakmadığını, hatta, “Stadın yenilenmesi gerekiyorsa, aynı yerinde yenilenmeliydi” görüşünü taşıdığını biliyoruz. Tabii bu noktada yapılabilecek bir şey yok, yeni stat bitmek üzere. Ama, Başkan Gül, -başka çare görünmediği için- Belediye’nin kaynak ihtiyacı kadar bir alanı yapılaşmaya açıp, gerisini korumayı düşünüyor.

Biz de diyoruz ki, Sayın Cumhurbaşkanı “Millet Bahçeleri” projesini uygulamaya koymuşken, bu alanın tümü yapılaşmaktan kurtarılabilir. Çorumluların sonsuza kadar kullanacakları, kentin akciğeri niteliğindeki bu bölgeyi tamamlayan bir “yeşil alan” daha Çorum’a kazandırılabilir.

Dün, yeni stadın 60 milyon liraya ihale edildiğini yazmıştık. Artı KDV ve değer artımları ile birlikte bu rakam 80 milyonu buluyor. Yine edindiğimiz bilgilere göre, 3.500 kişilik spor salonu da 35 milyon liraya maloluyor. Dolayısıyla, spor tesislerinin yenilenmesi, Belediye’ye 115 milyon lira gibi bir külfet yüklüyor.

“Şehri kilitlememe” adına Belediye her türlü fedakârlığa hazır. Bu 115 milyon liralık yük Belediye’nin üzerinden alınırsa, buraya en muhteşem “Millet Bahçesi”ni Belediye kendi imkânlarıyla fevkalade yapar. Hatta, Milli Emlak tarafından Belediye’ye hazine arazisi verilmek suretiyle bu külfetin karşılanması da mümkün olabilir. Yeter ki, aklın yolunda buluşulabilsin.

Dün de belirttiğimiz gibi, yeter ki ‘Devlet Baba’ bir kez olsun, bir konuda olsun Çorum’a ‘öz evlât’ gözüyle baksın.

Meslek Yüksekokulu’ndan görünüş…Önde açık futbol sahaları ve arka planda stadyum…(Fotoğraf: Erkan BAYATLI)