Günahıyla sevabıyla bir sezon daha geride kaldı. Çorumspor, 11 yıl aradan sonra yükseldiği 2.ligdeki üçüncü sezonunda bu kez play-off’u kıl payı kaçırdı. Ancak geriye dönüp baktığımızda bırakın play-off’un kaçmasını, bu takım son haftaya kadar şampiyonluk yarışında bile olabilirdi. Ama olmadı. Mevcut şartlarda ligi 6. sırada bitirmek bile çok büyük bir başarı bence.

“Sezon bitti, şimdi düşünmek için herkesin bol bol zamanı var. Çorumspor gerçeğini enine boyuna masaya yatırmanın tam zamanı. Ben her zaman şunu söylüyorum; öncelikle Çorumspor, Çorum için gerekli mi değil mi ona karar vermek lazım. Gerekli değilse buyurun fırsat, zaten kulüp kayyumda, kapatalım gitsin ve herkes işine gücüne baksın. Ama gerekliyse de kimsenin küsmeye hakkı yok. Hele ili yönetenlerin hiç hakkı yok. Herkes elini taşın altına koysun ve gereğini yapsın.”

Çorumspor bu güne kadar hep sahipsiz oldu. Çorumspor sevgisi de sadece puan cetvelindeki konuma göre depreşiyor. Eğer takım şampiyonluğa oynuyor ve o hafta deplasmandan puan getirdiyse tribünler biraz doluyor. Bir iddiası yoksa ve hele de deplasmandan puan getirememişse boş tribünler boş kalıyor.

Şu çalkantılı dönemde bile takıma en çok sahip çıkması gereken taraftarlar da geri planda kaldı. Sözde Çorumspor’a destek için taraftar yürüyüşü yapıldı ancak yürüyen taraftar sayısı 50’yi bulmadı. Aslında bu bile Çorumspor’un ne kadar sahipsiz olduğu ve Çorumluların ne kadar umurunda olduğunun bir fotoğrafıdır.

Çorumspor yönetimsel anlamda bu sezon belki de tarihinin en kötü sezonunu geçirdi. İyi bir teknik heyet ve iyi bir takıma sahipken bu kez yönetim zafiyeti baş gösterdi. Yönetim, teknik heyet ve futbolcu üçgeninden üçünün de çok iyi olduğu bir dönem çok azdır Çorumspor’da. Bu sezon da yönetim cephesi fire verdi.

Daha önce de bahsettiğim gibi, Çorumspor’un tamamen Belediyeye endeksli olmasına karşıyım. Belediye, gerektiğinde kanunlar çerçevesinde üzerine düşeni yapmalı. Ama Belediye odaklı bir yönetim anlayışıyla Çorumspor her zaman içerisinde bulunduğu durumu yaşamaya mahkûmdur.

Bu durumda, öncelikle kulübün kurumsallaşmasını sağlamak ve kendi imkânlarıyla yönetilebilir bir kulüp haline getirmek birinci öncelik olmalıdır.

Mevcut şartlarda Çorumspor’un bir üst lige yükselmesi borç batağına biraz daha saplanması demektir. Bugün Çorumspor’un borcunun bu kadar fazla olması, 3.ligden 2.lige yükselmek için yapılan bilinçsiz borçlanma ve plansız harcamalardır. Aynı durum Bank Asya 1.Lig’e çıkması halinde de olacaktır. Çünkü kulübün gelir kaynakları şimdilik bir üst ligi kaldıracak durumda değildir.

Yapılması gereken, geçmişe dönük borçları kapatmak ve sabit gelir kaynaklarını artırmak. Bunun yanında 3-5 yıllık bir planla kulübü üst lige taşımak. Böyle olursa Çorumspor daha sağlam basar ve Bank Asya’dan Süper Lig’e çıkmanın hesaplarını yapar.

Mevcut şartlarda Çorumspor Bank Asya’ya çıksa bile iyice borç batağına saplanır ve kalıcı da olamaz. O düşüşle 3.ligi ve hatta amatör kümeyi bile bulabilir. Futbol tarihi bu gibi düşüşlerin örnekleriyle dolu. Tarihte kötü örnek olmamak için önce kurumsallaşmak.