Gazeteniz ÇORUM HABER, 1987’de “Şeker Fabrikası” kampanyasını, Anavatan Partililerin “Çorum yararına” yapıcı yaklaşımları sayesinde başarıya ulaştırmıştı. 1992’de “Diyaliz” kampanyasını DYP’liler, 1995’te “Bölünmüş Yol” kampanyasını CHP’liler “anlayışlı” ve “sorumlu” davrandıkları için olumlu biçimde sonuçlandırdı.
Yenihayat Barajı’ndan Obruk Barajı’na kadar Çorum’daki büyük yatırımların pek çoğunda ÇORUM HABER’in önemli payı, katkısı oldu. AK Parti döneminde de, ÇORUM HABER’in ilk sayısından beri dilinden düşürmediği, Çorumluların asırlık özlemi “demiryolu” konusunda somut bir sonuca ulaşıldı. Hızlı tren artık Çorum için hayal olmaktan çıkıyor.
Ne var ki, Çorumlular “havaalanı” konusundaki şanssızlıklarını bir türlü kıramadılar. 1980’li yıllarda Ticaret ve Sanayi Odası tarafından düzenlenen “Çorum sorunları” toplantılarının en önemli taleplerinden biri “havaalanı” oluyordu. Zira, “Anadolu Kaplanı” Çorum’un sanayileşme hamlesini sonuca ulaştırabilmesi için hava ulaşımı yoluyla dünyaya açılması ve kolay ulaşılabilir hale gelmesi gerekiyordu.
ÇORUM HABER, bu dönemde, gerek Çorum sorunlarına yapıcı ve olumlu yaklaşımı, kamuoyu oluşturma görevini etkin biçimde yerine getirmesi, gerekse Türkiye’nin dört bir yanındaki Çorumluların birliği ve dayanışması yolunda gösterdiği çabalar nedeniyle, Çorum Ticaret ve Sanayi Odası tarafından 1988 yılında “Çorum’da Yılın Toplumsal Kuruluşu” seçilmişti.
Çorum’a havaalanı kurulması için çalışmalar 1991 yılında başladı ve kente 6 km. mesafedeki alanda fiziki gerçekleşme yüzde 24 seviyesine getirildikten sonra yatırım durduruldu. O dönemde, Amasyalıların, Merzifonluların haberi bile yokken, Çorumlular, kısa vadeli çözüm olarak Merzifon Askeri Havaalanı’ndan yararlanmayı düşündüler ve ilk girişimlerine başladılar.
Son gelişmeleri, günlerdir manşetlerimizden düşmediği için tekrarlamaya gerek duymuyoruz, ama iki noktayı bir kez daha hatırlatmak istiyoruz: Birincisi, Çorumlular, orta vadede kendi havaalanlarına sahip olma isteğinden hiç vazgeçmediler. İkincisi, “hızlı tren”, “havaalanı”nın alternatifi değil. “Hızlı tren veriyoruz, havaalanından vazgeçin” demek olmaz, kabul edilemez. Hızlı tren milyar dolarlık, havaalanı en çok 40 milyon liralık yatırım. Aynı terazinin karşılıklı kefelerine konulamaz.
Üstelik, 82 bin nüfuslu Yozgat’a havalimanı yapılıyorsa, Tokat’a ikinci havaalanı düşünülüyorsa, Rize-Artvin’e havaalanı için 750 milyon harcanarak deniz dolduruluyorsa, 250 bin nüfuslu Çorum, kendi havaalanını çoktan hak etmiştir. Merzifon Askeri Havaalanı’nın sivil uçuşlar için süreklilik arzetmediği de “pist bakımı” adı altında sık sık kapatılmasından bellidir.
Havaalanı, bölgenin sanayileşen kenti Çorum için gerekliliktir, zorunluluktur. Bu konuda karşılaştıkları “direnç” nedeniyle kendilerini “üvey evlat” gibi hisseden Çorumlular için ayrıca “onur meselesi” haline de gelmiştir. Lütfen Çorumluları anlayın; kendilerini daha fazla “aşağılanmış” hissetmelerine sebep olmayın!