O yıllar her evde ince yufka ekmek vardı. Hatta fırından somun ekmek almak çok ailelerce ayıp sayılırdı. Ak pekmez yufka ekmeğe bolca sürülür üzerine ceviz ekilerek dürüm yapılır, bağa-bahçeye, tarlaya çift sürmeye gidenlere azık olarak konur, lezzetle yenirdi. Ak ve kara pekmezin, hafif acılı turşu ile yenmesi çok hoştur. Özellikle kış ayları yenen pekmez vücudu sıcak tutup, dinçlik kazandırır. Kara pekmez kan yapar diye çocuklara içirilir.
*
Bal başı kara pekmezden başka doğal yiyecekler de yapılır. Bunlar “köme” ve “pistil” olarak bilinir.
Köme yapılırken önce iri cevi içleri uzun iplere dizilir. Bir taraftan cevizler dizilirken bir tarafta da bir ölçü nişasta, iki ölçü un karıştırılır; üzerine yeteri kadar bal başı kara pekmez dökülerek pelte kıvamına gelinceye kadar pişirilir. Pişirilen bu karışıma ipliğe dizilmiş cevizler sırası ile birkaç defa batırılıp, damlaması kesilince gerilmiş urganlara asılır ve kuruyuncaya kadar asılı kalır. Kuruyan köme, asılı olan yerden indirilerek, istenilen büyüklükte kesilip istif edilir.
*
Pestil de köme yapılan karışımdan yapılır. Ancak köme gibi asılmayıp, içerisine hiçbir şey ilave edilmeden temiz çarşaflara serilir ve kurumaya bırakılır. Kuruyan pestiller çarşafların alt tarafı ıslatılarak kaldırılır. Üç-beş milim kalınlığındaki pestil, makasla, istenilen şekil ve büyüklükte plakalar halinde kesilir. Kesilen plakaların üzerine nişasta serpilerek istiflenir. Ve böylece muhafaza edilir.
Pestil ve köme kış gecelerinin çayla yenen en doğal yiyecekleridir.
*
Yapılan ak ve kara pekmezler sırlı çömleklere doldurularak mahzenlerde muhafaza edilirdi.
 

Pekmezlerin konduğu sırlı çömlekler...
*
Bugün bu yiyeceklerin yerini tatlandırıcı karışımı, çikolatalı, içinde nelerin olduğu bilinmeyenyiyecekler aldı. Bunlar da özellikle çocuklara, gençlere, televizyon ve afişlerde ‘albenili’ reklamları yapılarak alınıp yenmesi özendiriliyor...
Ben sizlere doğal malzeme ile hazırlanmış yiyecekler ilaıp yemenizi öneriyor; hem kesenizi, hem de sağlığınızı korumuş olursunuz diyorum. Önerilen doğal yiyecekler, nasıl bir malzeme ile yapılmış olduğuunu bilmediğiniz paketlenmiş yiyeceklerden daha ucuza gelir çünkü...
Saygılarımla.