Çorum’un ilk büyük sanayi kuruluşu Çimento Fabrikası’nın elden çıkmak üzere oluşu nedeniyle yazdığım son yazının başlığı “Çorum hep mi kaybedecek?” şeklindeydi. 2 Kasım tarihli bu yazımın sonunda, “Artık şu soruyu kendimize soralım: Çorum kendi kırsalından göç alarak 300 bin nüfusa ulaşmış, ama niteliksiz, kof bir kent mi olsun?” demiştim.

Kim nereye çeker diye düşünmeden, şunu da bütün açıklığıyla belirtmek zorundayım ki; Çorum’a sahip çıkmanın ilk koşullarından biri, Çorum için gerçekten, olanca samimiyetiyle çırpınan ÇORUM HABER’e sahip çıkmaktır; yaşatmaktır, güçlendirmektir.

Sık sık “nüfusa kayıtlığı olduğu yer” hanesinde “Yeniyol Mahallesi” yazan bir Çorum evlâdı olduğumu yazıyorum. Bunu “Öz Çorumlu” gibi bir paye almak için değil, bu kente olan duyarlılığımı anlatabilmek için, kendi kendime de “bu kente karşı sorumluluğumu” hatırlamak, tazelemek için yapıyorum. Yoksa, “Çorumlu” olmak kadar, “yaşadığı kente karşı sorumluluk hisseden bir kent sakini” ya da bir “Çorum dostu” olmak da aynı ölçüde anlamlıdır, samimidir, saygıya değerdir.

İdeolojik takıntılara boğulmadan, Çorum’un yararını, Çorumlu’nun mutluluğunu mesleki hedeflerinin ve “insan sevgisine dayalı” yaşam felsefesinin odağına yerleştirmiş bir insan olarak, sadece ve sadece Çorum için elimden gelen çabayı gösteriyorum. Göstermeye de devam edeceğim.

Bunu yaparken, hemşehrilerimin büyük çoğunluğu tarafından “doğru” anlaşıldığımı da biliyorum. Anket yapılsa, benim verdiğim mücadeleyi haklı bulanların oranı yüzde 80’in altına düşmez. Bunu, sokakta yürürken hiç tanımadığım insanların önümü kesip, “Allah senden razı olsun” diye elime sarılmalarından anlıyorum.

Sokaktaki insanın, bundan öte yapabileceği bir şey olmayabilir, ama Çorum için mücadele eden ÇORUM HABER’e destek anlamında mütevazı katkılarını esirgeyenlerin çokluğu da, insanı hayal kırıklığına uğratmıyor değil.

Maddi-manevi destekleriyle ÇORUM HABER’i bugünlere getirenlere elbette sonsuz şükran borçluyum. Ama “Çorum için verdiğiniz mücadeleyi çok takdir ediyorum” dedikten sonra, başında olduğu kurum, sahibi olduğu işletme adına, bayramlarda, özel günlerde küçük de olsa bir kutlama ilanıyla olsun gazeteye maddi olarak güç vermekten imtina edenleri anlamakta güçlük çekiyorum.

Başlıktaki soruyu onun için sordum: Çorum’a sahip çıkacak mıyız?...Eğer yanıtınız olumlu ise, “Evet, Çorum’un sorunlarına sahip çıkmak, kendi ekonomimize, sosyal-kültürel yaşamımıza, geleceğimize, çocuklarımızın, torunlarımızın geleceğine sahip çıkmaktır” şeklindeyse, bu mücadeleyi veren ÇORUM HABER’e sahip çıkmaktan da geri duramazsınız, durmamalısınız. Çünkü başka ÇORUM HABER yok!..

Anlamlı bir atasözümüz vardır: Mahkeme kadıya mülk değil!..Makamlar, mevkiler geçicidir. Kalıcı olan “insanlıktır”…ÇORUM HABER’in Çorum için verdiği samimi mücadeleyi aynı samimiyetle desteklemek de, dürüstlüğün gereği olmalıdır. “Daha iyi bir Çorum” hayalimiz varsa eğer!...