1 Haziran 2017 Perşembe günü, spor sayfamızın manşeti “2018’deki Voleybol Festivali için ilk söz alındı…Çorum’a dev organizasyon” şeklindeydi.

Alt başlıkta ise “Aileleriyle birlikte 15 bin kişi Çorum’a gelecek” ifadesi yer alıyordu.

İlk bakışta, kapsamlı bir spor turnuvası haberi…

Ama, minik, yıldız ve genç kategorilerinde 260 takımın katılacağı, 26 gün süreceği ve sporcuların aileleriyle birlikte Çorum’a 15 bin kişinin geleceği dikkate alınınca, aynı zamanda, çok büyük bir turizm faaliyeti…

Hele de Çorum turizminin son yıllardaki kan kaybını dikkate alınca, üzerinde önemle durulması gereken bir organizasyon…

*

Çorum, Hitit uygarlığının başkenti Hattuşa’nın varlığında, Türkiye’nin en önemli tarih hazinelerinden birinin üzerinde oturuyor. Hattuşa, Alacahöyük, Şapinuva ve Yörüklü kazılarıyla, 4 Hitit kazısının aynı anda yürütüldüğü tek il.

Dolayısıyla, Çorum’da turizmin temelini “tarih turizmi” oluşturuyor.

Çorum’a yolu düşenler için, Hıdırlık’taki türbeler nedeniyle “inanç turizmi”nden söz edilebilir. İskilip’in tarihi şehir dokusu, Osmancık’ın Koyunbaba’sı, Kargı’nın yaylaları iç turizme yönelik çekim merkezleri.

Çorum merkezinde önemli bir potansiyel ise “kongre turizmi”…

Beş yıldızlı Anitta Otel’in hizmete girmesinden sonra, pek çok kamu kurumu, mesleki ve sektörel kuruluş, ulusal veya uluslararası marka, tanıtım toplantılarını, seminer ve sempozyumlarını, çalıştaylarını Çorum’da düzenlemeye başladılar.

Hele de kurumların başında bir Çorumlu varsa, toplantılar için Çorum daha fazla tercih edilir oldu. Kalabalık gruplar Çorum’da ağırlanıyor; hem Çorum tanıtılıyor, hem de ticari anlamda belirli bir canlılık sağlanıyor. En azından leblebi ve hediyelik eşya açısından…

Yine, spor müsabakaları da, Çorum’daki otellerin doluluk oranını artıran faktörlerin başında geliyor.

*

Sözünü ettiğimiz Voleybol Festivali, her yıl bir kentte yapılıyor. 2017’nin organizasyonu halen Bursa’da devam ediyor.

Hitit Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Müdürü Prof.Dr. Faruk Yamaner ile Satranç İl Temsilcisi, Anitta Otel Genel Müdürü Hasan Özer Gökmen, Voleybol Federasyonu Başkanı Mehmet Akif Üstündağ’dan, 2018 organizasyonu için söz aldılar.

Geriye, Çorum’un bu talebini somutlaştırması ve organizasyonun kesinleştirilmesi kalıyor.

*

Bu ve benzeri organizasyonlar, Çorum’da iç turizm hareketi açısından son derece önemli.

Bunun yanı sıra, Çorum’a gelen yabancı turist sayısındaki vahim düşüşün nedenleri üzerinde de kafa yormak ve alternatifler düşünmek gerekiyor.

Hitit uygarlığına ilgi duyan Avrupalıların, yalnız Çorum’dan değil Türkiye’den ayaklarını çekmeye başladıkları bir gerçek.

Çorum, daha iyi tanıtımla, yabancı turist pastasındaki zaten küçük olan payını koruma çabasını mutlaka sürdürmeli, ama, yeni pazarların da peşine düşmeli.

*

Karadeniz’de, özellikle Ordu’da, Arap turistleri çekmek üzere yoğun çabaların harcandığını ve yayla turizmi adına yatırımlar yapıldığını biliyoruz. Çorum’un Hitit hazineleri, Arap turistler için çekici olmayabilir, ama Japonların Hitit’e ilgisi bilindiğine göre, Japonlardan başlayarak Uzakdoğuluları Çorum’da konuk edebilmek için bir şeyler yapılabilir.

En azından “bir şeyler yapılabilir mi” diye değerlendirmeye alınabilir.

Bazı Japon ve Çin dostluk derneklerinin başında hemşehrilerimizin olduğunu biliyoruz.

Dost Güney Korelilere ulaşılabilir.

Büyükelçileri Çorum’da ağırlanarak ilk iletişim kurulabilir.

Düşünmeye değmez mi?