2019 yılı, Türkiye’nin ihracatta “rekor yılı” olarak niteleniyor.

Ülkemizin ihracatı, 2013’te 161 milyar dolarmış. 2014’te 166 milyar dolara çıkmış. Sonra 2015 ve 2016’da 151 ve 149 milyar dolara gerileme…2017’de 164 milyar dolarla yeniden yükseliş…2018’de 177 milyar dolar ve nihayet 2019’da 180.5 milyar dolar.

Türkiye’nin büyümesi ve kalkınması bakımından üretim ve ihracattan başka çıkış yolu yok.

*

Gerçi, eski Hazine Müsteşarı, Çorum’un Fahri Hemşehrisi Mahfi Eğilmez, son 17 yıllık dönemde Türkiye’nin pek çok göstergeler bakımından geri kaldığını ve milli gelir itibariyle dünyada 17. sıradan 19. sıraya gerilediğini yazıyor, ama iki yıldır yaşanmakta olan ekonomik sıkıntı ortamında, ihracatta sağlanan artışı umut verici bir gelişme olarak kaydetmek gerektiğini düşünüyoruz.

*

İhracat konusuna değinmemizin nedeni, Çorum’un da 2019’da bu açıdan büyük sıçrama kaydetmiş olması.

ÇORUM HABER’in ulaştığı rakamlara göre, Ahlatcı Holding 1 milyar dolar sınırını bir hayli aşmış durumda. Öyle olunca, Çorum’un toplam ihracatı 1.5 milyar dolara kadar ulaşıyor.

Ve yine gazetemizde sık sık ifade edildiği üzere, Çorum artık 1 milyar doların üzerinde ihracat yapan 18. il konumuna gelmiş bulunuyor.

Bu başarıyı sağlayanları yürekten alkışlıyoruz.

*

Artık, göğsümüzü gere gere, Çorum’un hak ettiği altyapı yatırımlarını isteme hakkımız var.

İstemesini bilmek kaydıyla, sonuç alınması imkânsız da değil.

2020’de Çorum artık haklarının mücadelesini vermek zorunda.

Gazetem ÇORUM HABER, bu konuda kamuoyu oluşturma anlamında elbette ki üstüne düşeni yapmaya devam edecek.

*

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutluyoruz.

Elbette buruk ve geleceğe dönük kaygılar taşıyarak…Çünkü, yerel gazetelerin içinde bulunduğu tablo pek parlak değil. Çalışanlar açısından ise, durum daha da karamsar…

Gazetelerin gelirleri giderleri karşılayamadığı için, çalışanların ücretlerinde de hak ettikleri iyileştirmeler yapılamıyor.

Onun için topluma “yerel basına sahip çıkın” çağrıları yapmak kaçınılmaz oluyor.

2020’nin gerek basın kuruluşları, gerekse basın çalışanları açısından daha iyi bir yıl olmasını umut ediyor ve diliyoruz.