19 Mayıs 2019’da, Büyük Atatürk’ün Ulusal Kurtuluş Savaşı’nı başlatmak üzere Samsun’a çıkışının 100. yılını kutlayacağız.

Ondan önce de, 23 Nisan 2019 Salı günü, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılışının 99. yılı coşkusunu “Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı” olarak yaşayacağız.

Adım adım o büyük güne, Cumhuriyetimizin 100. yılına yaklaşıyoruz.

Türkiye Cumhuriyeti’ne vatandaşlık bağı ile bağlı her bir bireyimizle, gururla, onurla, kıvançla paylaşacağımız günler bu günler.

Onun için, 19 Mayıs’ın 100. yılına doğru geriye sayım başlamışken, Çorum olarak silkinip kendimize gelmemiz; yılgınlığı, bezginliği üzerimizden atmamız gerektiğini düşünüyorum.

*

Bizi bu duyguya sevkeden ise, Hitit Üniversitesi’nin organizasyonuyla Çorum’da önceki gün başlayan Üniversiteler Halkoyunları Yarışması oldu.

Çorum’un yeni meydanında toplanan 17 üniversitenin halkoyunları ekipleri, Çorumlulara “neredeyse unuttukları” büyük bir coşkuyu yeniden yaşattılar.

*

Çorum’da folklorun köklü bir geçmişi ve başarılarla dolu çok parlak yılları var.

Hatta, 1980 yılında başlatılan, 34 yıl kesintisiz düzenlendikten sonra “ulusal acılar” nedeniyle askıya alınan Uluslararası Çorum Hitit Fuar ve Festivali’nin en önemli unsuru da folklordu.

Yurt içinden, yurt dışından onlarca halkoyunları ekibi Çorum’da toplanıyor, kentin çeşitli yerlerinde düzenlenen gösterilerle, Çorumlular gerçek bir coşku yaşıyordu.

Yurdun ve dünyanın dört bir yanından gelen folklorcu gençlerin tanışmaları, kaynaşmaları da, apayrı bir güzellikti.

*

İşte Hitit Üniversitesi’nin organizasyonunda, Çorumlular bu duyguyu yeniden yaşadılar. Davul-zurnanın coşkusunu yüreklerinde hissettiler.

Daha doğrusu, folklorun güzelliğini bir kez daha hatırladılar.

*

ÇORUM HABER olarak daha önce de gündeme getirdiğimiz gibi, Uluslararası Çorum Hitit Fuar ve Festivali, 35’incisi ile yeniden Çorumluların gündemindeki yerini almalı.

Ortalama 5 günlük festival süresince, Çorum, birlikte gülmeyi, eğlenmeyi, her zamankinden farklı günler yaşamayı hatırlamalı.

Ulusal kurtuluş meşalesinin yakıldığı 19 Mayıs’ın 100. yılını kutlarken, Cumhuriyet’in 100. yılına, büyük hedeflere doğru adım adım ilerlerken, Çorum’a suskunluk, moralsizlik yakışmaz!