CHP’nin Cumhurbaşkanı Adayı Muharrem İnce, Çorum konuşmasının başında, 3.500 yıl öncesine dayanan büyük bir uygarlığın başkentinde bulunduğuna vurgu yaptı; Hititlerin, Mısırlılarla aynı zaman diliminde buluştuklarına ve aynı düzeyde bir uygarlık oluşturduklarına dikkat çekerek, Hititleri daha da üstün kılan bir noktaya işaret etti:

“Mısırlılarda kısas sistemi vardı, Hititlerde ise daha ileri, daha çağdaş bir yöntem olan tazminat sistemi.”

Tarih bilgimiz, Hititlerin Kadeş Savaşı’nda Mısırlılara üstünlük sağladıklarını, daha doğrusu amaca ulaşanın Hititler olduğunu gösteriyor.

Sonrasında gelen insanlık tarihinin ilk yazılı barış antlaşması: Kadeş…

ÇORUM HABER’in, Çorum’un dünyada “barış kenti” unvanını en fazla hak eden kentlerin başında geldiği savunmasına dayanak oluşturan Kadeş…

*

Muharrem İnce’nin havalimanı ve demiryolu konusundaki sözleri kadar, geçmişin Anadolu Kaplanı Çorum’un sanayileşmesini sürdürmesini sağlama yönündeki vaadi de Çorumluları memnun etmiş görünüyor.

Herkes biliyor ki, Çorum’a gelen liderlere, yerel sorunlarla ilgili notlar, partinin milletvekilleri veya yerel parti yöneticileri tarafından verilir.

Cumhurbaşkanı adayı İnce’ye de bu notların, Çorum Milletvekili Tufan Köse tarafından verildiğini tahmin ediyoruz.

Bu yazıdan kastımız da bu zaten; bundan sonra Çorum’a gelecek cumhurbaşkanı adaylarına, “Hitit uygarlığının başkenti” vurgusunu yaptıracak, havalimanı ve demiryolu sözleri vermelerini sağlayacak notların iletilmesi…

Böylelikle, 24 Haziran seçimlerinden sonra, “2019 Hattuşa Yılı” talebinin, “Çorum Havalimanı”nın ve “Demiryolu” projesinin hızlandırılmasının ciddi bir gündem haline gelmesi…

Ve elbette, Çorum’un sanayileşmesini sürdürebilmesi için gereken destekleri verme sözünün, tüm adaylardan alınması…

*

Bugün 19 Mayıs…

Ulusal Kurtuluş Savaşı’nın başlatılması yolunda, Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından ilk meşalenin yakıldığı günün 99. Yıldönümü…

Seçim kampanyası sürecini Çorumlular olarak iyi değerlendirebilirsek, 24 Haziran seçimleri de, Çorum’un talepleri ve beklentileri açısından bir dönüm noktası olabilir.

Muharrem İnce’nin yerel sorunlara ilişkin sözleri umut vericiydi.

Darısı diğer cumhurbaşkanı adaylarına…

Tüm partilerin il yöneticilerinden ve listelerde yer alacak milletvekili adaylarından, bu anlamda Çorum adına azami gayreti bekliyoruz.