“Şiir ANSAN’da okunur etkinliğinde sıra Mustafa Ceylan’a geldiğinde Ömer Lütfü Göksel adlı bir şairi tanıttı. Elinde “… Ve Allah O’nu Yarattı” adlı bir kitap vardı. Başlığın altında “Mustafa, Mustafa Kemal, Mustafa Kemal Paşa, Gazi Mustafa Kemal, Atatürk” ifadeleri büyük harflerle dizilmişti. Mustafa Ceylan, bu kitaptaki şiirleri Atatürk’e yazılmış adeta bir mevlüt olduğunu söyledi ve bir şiir okudu.
Etkinlik sonrası “Bu kitabı nasıl buldun?” diye Mustafa Ceylan’a sorduğumda aldığım yanıt bu yazının başlığı olacaktı. “Onu çöpte buldum”…
İlk işim Antalya’nın ünlü sahafı İlhami’ye gitmek oldu. Ömer Lütfü Göksel’in bu kitabı yeniden dokunulmayı okunmayı sabırla bekleyen bir derviş misali rafta duruyordu.
Kitabın arka kapağında Ömer Lütfü Göksel şu şekilde tanıtılmaktaydı.
“1913 yılında Antalya’nın İbradı Nahiyesi’nde doğdu. İlköğrenimini Beyşehir, Kemalpaşa İlkokulu’nda ve orta öğrenimini de İzmir Erkek Öğretmen Okulu’nda yaptı.
8 yıl kadar öğretmen, başöğretmen ve gezici başöğretmenlik görevlerinde bulunduktan sonra Gazi Eğitim Enstitüsü Pedagoji ve Türkçe bölümlerini bitirdi.
Diyarbakır ve Eskişehir İlköğretim Müfettişliklerinde, Erzurum Öğretmen Okulu Meslek Dersleri Öğretmenliği’nde ve Gümüşhane Ortaokulu Müdürlüğü’nde bulundu.
Sırasıyla Bitlis, Kütahya, Bolu, Aydın ve Zonguldak Milli Eğitim Müdürü olarak çalıştı. Halen Antalya Milli Eğitim Müdürü’dür.”
Arka kapaktaki diğer bilgilerden kitabın “AYYILDIZ MATBAASI A.Ş.” de 1970 yılında basıldığını öğreniyoruz. Sipariş için ise “Ömer Lütfü Göksel Milli Eğitim Müdürü – Antalya” adresinin verildiğini görüyoruz.
Yine arka kapakta “Yazarın Basılmış Eserleri” başlığı altında şunlar kayıt düşülmüştür. “Perçin, Kıvılcımlar, Ses, Türk Şarktan Portreler, Birim, En Büyük Türk, Tarih Konularını Canlandırma, Türk-Rus Düşmanlığı, Tarihi Çocuklarımıza Nasıl Öğretelim”…
Kitabın içine girdiğimizde kapak kompozisyonunun Naci Eren tarafından yapıldığını öğreniyoruz.
Önsöz ise dönemin Antalya Valisi, şair Nüzhet Erman tarafından kaleme alınmıştır.
ÖNSÖZ
Büyük Atatürk’ün doğuşu, efsanevi hayatını ve tarihe intikalini, kafa ve gönül diliyle, en güzel şekilde anlatan ve “… Ve ALLAH O’NU YARATTI” ismini taşıyan bu esere önsöz yazarken çektiğim haklı güçlüğü düşündükçe, değerli eğitimcimiz Ömer Lütfü Göksel’in bu yoldaki olumlu emek ve gayretini bütün heybetiyle takdir etmemek imkânsız.
Şairin en sade, fakat manalı şekilde,
MUSTAFA
MUSTAFA KEMAL
MUSTAFA KEMAL PAŞA
GAZİ MUSTAFA KEMAL
ATATÜRK
Diye özetlediği bu eserde, BÜYÜK KURTARICI’nın dillere destan hayat hikâyesi ile birlikte, Türkiye’mizin yeniden doğuş macerasını ve gelişme hamlelerini de müşahede etmenin zevkini ve mutluluğunu duyuyoruz.
ATATÜRK, için ATATÜRK yolunda sarf edilen her gayret, her çalışma büyük önem taşır. Bu itibarla, “… Ve Allah O’nu Yarattı”nın değerli yaratıcısı şair Ömer Lütfü Göksel’i candan kutlarım.
Nüzhet ERMAN / Antalya Valisi”
Kitabın herhangi bir yayınevi tarafından basıldığına dair bir ifade olmadığını görmekteyiz. Ancak kitabın sonuna eklenen reklamlar ile baskı giderlerinin karşılandığını söylememiz mümkündür. Kitaba reklam veren kurum ve kuruluşlar ise şunlardır. “Türkiye Emlak Kredi Bankası, ANTBİRLİK, Güneş Dershanesi, İstanbul Umum Sigorta Mustafa Kemer ve Akbank”…
Söyleyiş üzerine değinmeler…
Ömer Lütfü Göksel’in bu kitabında, geleneksel hece şiirimiz ile serbest şiir tarzının harmanlanarak kullanıldığını görmekteyiz. Mustafa Kemal’den Atatürk’e uzanan çizgide, destansı bir anlatımla büyük önder adeta ilahlaştırılmaktadır.
Ömer Lütfü Göksel’in bu anlayışı daha kitabın girişimde “ön duygu” dediği iki dizede “Seni sevmek, sana ermek en kutsal ibadet / ÜLKÜNLE ve RUHUNLA sevişmek ne saadet” ve eşik diyebileceğimiz bir dörtlükte ise “Sen ölmedin, asla! Daha yüzlerce asır, / İman olacak ırkıma ruhundaki sır /İnsanlığa bir gün eğer baş aranırsa / Ancak, ATATÜRK adlı OĞUZ Tanrılaşır” dizeleri örnek olarak gösterilebilir.
Kitabın şiir terazisindeki değeri ise oldukça kıymetlidir. Bu kısa yazının amacı üzeri örtülmüş bu değerli eseri günümüz edebiyatçılarına hatırlatmaktır. Hele Antalya’da şiir ve edebiyat üzerine çalışanlara bilhassa duyurulur.