31.03.2014 Pazar günü arkadaşlarla birlikte Çomar Barajı’na gittik. Baraja Kuruçay Köyü’nden su taşıyan kanallarda bir dirhem su yoktu.
Ben bu kanalda 7-8 santimetreden aşağı su aktığını hiç görmedim. Hele de yılın bu mevsimlerinde…
Barajın doluluk oranını takip ettiğimiz adanın geçmiş yıllarda birkaç defa suların altında kaldığını görmüştük.
Bir kez baraj çok fazla doldu ve İlice’ye sulama suyu taşıyan kanaldan 70-80 santimetre yüksekliğindeki su 1 hafta kadar aktı ve buradan da Derinçay’a gitti.
Baraja Kuruçay’dan su taşıyan kanalın seti arkadaşımız Bekir Torun’un bağının hemen önünde. Baraja su gönderme, azaltma ve çoğaltma işlemleri bu set vasıtasıyla yapılıyor.
Çorum Barajı’na su taşıyan kanalların bu halini görünce Bekir toruna telefon açtım ve “Sizin oradan baraja hiç su gelmiyor” dedim.
O da, “İsmet ağabey bizim oraya gelen su kurudu. 15-20 gündür arılara suyu, depoya su basıp damlama yöntemiyle veriyorum. Belki de ilerdeki günlerde caminin önündeki çeşmeden 2-3 günde bir geceleri bir damperli vagonla su alacağız. O da olmazsa İlice’de İsmet Çenesiz’in bağındaki kuyudan su götüreceğiz” diyordu.
Kuraklık Kuruçay’ın, Çomar’ın derdi değil, Türkiye’nin derdi. Rabbim, Nisan, Mayıs ve Haziran’ı çok yağışlı eder ve barajlar kurtların, kuşların duası yüzü suyu hürmetine dolar inşallah.
Yine Bekir Torun’un ifadesi, “60 senedir ben buralarda bağcılık, arıcılık yapıyorum böyle kuraklık görmedim.”
Geçen yıl bahar aylarında yağan yağmurlardan sonra bir daha yağmur yağmadı dense yeridir. Mart ayında yağan yağmurlarda olmasa 1 yıla yakındır yağmur yağmamış olacaktı. İnşallah bu yıl yağmurlar vaktinde ve zamanında yağar da geçen yıl yaşadığımız sıkıntıları yaşamayız.
Saygı ve sevgilerimle.