Yıl sonu yaklaşıyor, işletmeler yavaş yavaş bilançolarını gelir tablolarını planlamaya, hazırlamaya başladılar. Yasal hükümler gereği defter kayıtlarına intikal ettiremedikleri bazı giderleri vergi matrahlarından indirip indiremeyecekleri hususunda tereddütleri olduğu konusunda tarafıma bir çok soru geldi.
Bu sorulardan bir tanesi de işletme sahiplerinin özel okullarda okuyan çocuklarının eğitim giderlerinin vergisel bir avantaj sağlayıp sağlayamayacağı hususudur.
Öncelikle şu hususu belirtmekte fayda var, Sermaye şirket ortaklarının özel okullarda okuyan çocuklarına ait eğitim giderleri hiç bir suretle vergi matrahından indirebilme şansı yoktur. Çünkü gelir beyanı tüzel kişilik adına verilmekte, ortakların adına yıllık beyan gibi bir beyanname verilmemektedir.
Dolayısı ile eğitim harcamaları vergi avantajından sadece gelir vergisi mükellefleri yararlanabilir.
Gelir vergisi mükellefleri ise yapmış oldukları eğitim harcamalarını ancak beyannamelerinden indirmek durumundadırlar, yani bu giderleri defterlerine gider olarak yazabilme şansları yoktur, bu sebeple eğitim giderleri içinde yer alan katma değer vergisini indirim konusu yapmazlar.
Peki kimler için yapılan ve hangi eğitim giderleri, beyanname üzerinden vergi matrahından indirilebilir, sınırları nelerdir bakalım;
•Her şeyden önce yapılan eğitim gideri vergi mükellefinin kendisine, eşine ve küçük çocuklarına ait olacaktır. Küçük çocuk medeni kanunumuza göre 18 yaşını doldurmamış çocuğu ifade etmektedir, bu demektir ki üniversite eğitiminde olan çocuklarımıza yapılan eğitim giderlerini vergi matrahından indiremeyiz.
•Diğer bir kural, indirilecek eğitim giderinin Türkiye'de yapılmasıdır. Yurt dışında okuyan 18 yaşından küçük çocuk, eşlerin eğitim giderleri vergi matrahından indirilemez.
•Ayrıca, beyan ettiğimiz gelirin ancak % 10 kadarlık kısmından yararlanabiliriz.
•Diğer yandan, eğitim kurumu gelir yada kurumlar vergisi mükellefi olan bir yapıya sahip olacak, başka bir ifade ile vergiden muaf bir kurum sıfatı taşımayacaktır.
•Son olarak, bu harcamalar karşılığında eğitim kurumundan yada kitap,kırtasiye ödemeleri karşılığında alınmış fatura veya yazar kasa fişi ile belgelendirme şartı aranmaktadır.
En çok karıştırılan bir konuda eğitim harcamalarına hangi kalemlerin girip girmediğidir, okul eğitim bedelleri, servis ücretleri, kırtasiye ve her türlü kitaplar, kurs ücretleri eğitim gideri olarak nitelendirilirken, bilgisayar alımları, okul aile birliklerine veya okul koruma derneklerine yapılan bağışlar, gazete, dergi alımları, özel sürücü kursu gibi eğitimle doğrudan ilgisi olmayan kurs ücretleri gibi harcamalardan yararlanma hakkımız bulunmamaktadır.
Yukarıda belirtmeye çalıştığım hususlar dikkate alınarak gelir vergisi mükelleflerinin (sermaye şirketi ortağı olmayan mükellefler) aralık ayı bitmeden yapmış oldukları veya olacakları ödemelere ilişkin fatura, yazar kasa fişlerini almaları 2013 yılı için ödeyecekleri vergiye bir avantaj sağlayacağı unutulmamalıdır.