24 Kasım 2019 günü ÇEKVA’nın Üsküdar’da gerçekleşen toplantısına katıldım.

Son senelerde düzenlenen toplantılara katılamamıştım. Seksen kişinin katıldığı toplantı ÇEKVA’nın kuruluş zamanındaki heyecanından uzaktı. Katılanlar arasında benden başka üç kurucu üye daha vardı. Sabit Velidedeoğlu, Yaşar Köstekçi ve Feyzullah Kıyıklıkda programa katılmışlardı.

Çok değişik, tanımadığım yüzler toplantıda çoğunlukta idi.

Bu değişim bir bakıma yenilik sayılabilir. Ama vakıf eski havasında değildi.

Hele bazı konuşmacılar; kurdukları federasyonlardan, konfederasyonlardan söz açtılar. İlgi beklediklerini, birlikteliğin güç kaynağı olacağını anlattılar. Ama bu farklı bir anlayıştı. Gelişim sağlayamamış vakfın karşısına rakipler çıkararak birlikten söz ederken, dağınıklık yaratacak bu girişimlerleulaşmak istedikleri hedefi ben anlayabilmiş değilim.

* * *

Toplantıda Vakıf Başkanımız Sayın Prof. Lütfi Akça’nın konuşması ve temennilerinden umutlandık. Vakıf kurucu mütevellisi ve yönetim kurulu üyemiz Sayın Feyzullah Kıyıklık’ın Güney Kore’de tanıyıp hayran olduğu, bizi de imrendirip “Darısı bizim vakfımızın başına” dedirttiği zenginlik sergileyen vakfın özelliklerini yine anlattı. Temennimiz bize de kısmet olmasıdır.

Son yapılan yerel seçimlerde; Sancaktepe Belediye Başkanlığını kazanmış olan Hukukçu, deneyimli politikacı; Sayın Şeyma Dövücü’nün vakfımız ile ilgilenmesi, gurur verici idi. Sade ve tarafsız konuşmasından fayda umar olduk.

Müdürümüz Sayın Erdal Karslı’nın her zamanki gayreti ile toplantıyı idare etmiş olmasını anlatmadan geçersek haksızlık etmiş oluruz.

* * *

Seksen kişilik toplantıya katılmadıkları için, kişi başı Elli Türk Lirası olan yemek parasını göndererek gönül birliği içinde olduğu belli olanlar, memnuniyet verici idi,ama kurarken ulaşmak istediğimiz hedefe bakıldığında çok küçük kalıyordu.

Bu durumdaki endişemi 10 Ocak 2019 tarihinde kaleme aldığım “BU İHMAL ÇORUM’A YIKIŞMIYOR” başlıklı yazımda anlatmaya çalışmıştım.

Vakfın kurulduğu 1985 yılında Çorum’da üniversite yoktu. Çorum o tarihlerde Sanayi Şehri olmaya aday Anadolu’nun ender şehirlerindendi.

Hatta Prof.Dr. Kenan Mortan; durumu ilginç bulmuş, konuyu yazılarında işlemişti.

Türkiye’nin önemli üniversitelerinde Çorum’lu profesörler görev yapıyordu. Vakfın kuruluşunda görev aldılar. Çorum sanayicilerinin üniversite ile iş birliği içinde olacaklarını düşündüğüm için ben çok umutlanmıştım. Ama birtürlü buiş birliğinin gerçekleştiği söylenemez.

HİTÜ Rektörü Prof.Dr. Ali Osman Öztürk’ün 19 Ekim 2019 tarihli Çorum Haber gazetesinde sanki bizim ÇEKVA’nın kuruluşunda düşündüğümüz, Üniversite-Sanayici iş birliğini gerçekleştirmek isteyen ifadeleri var. Bu fırsatı değerlendirmenin önemli olduğunu düşünüyorum.

ÇEKVA’nın bu konuda görev üstlenip Çorum’a faydalı olabileceği açıktır. O bakımdan hemşerilerimizin vakfı desteklemelerinin ve ilgilenmelerinin önemi ortadadır. Hemşerilerimizin gereğini yapacaklarına inanıyorum.

Konuyu gelecek hafta daha detaylı ele almak umuduyla yazımı sonlandırıyorum.

En güzel günler sizlerin olsun.

Not: Erdal Bey; ben yazımı sonlandırdıktan sonra telefon ederek Ankara’da düzenlenen toplantının çok verimli ve gelecek açısından umut vadeder durumda geçtiğini bildirdi. Çok sevindim. Emeği geçenlerin tamamına teşekkür ediyor, tebriklerimi sunuyorum.