27 Nisan Cumartesi günü ÇEKVA’da (Çorum Eğitim ve Kültür Vakfı) Mega Hafıza Genel Koordinatörü Rukiye Eyaz Çal hafıza teknikleri konusunda konferans verdi.

Konferansa, Beşiktaş Kaymakam’ı Sadettin Yücel, Zeytinburnu Toyota Plaza sahibi Osmancık’lı iş adamı Ömer Derindere, Avukat Hüseyin Tuzcu, Çekva Genel Müdürü Erdal Karslı, Çekva Müdürü Zuhal Çırak, Çekva Eğitim uzmanı Fatma Çifteci, Çekva  üyesi Hüseyin Kapusuz, iş adamı Akif Güneş ve bursiyer öğrenciler katıldı.

Rukiye hanım, 1996 Gazi Üni. Uluslar arası İlişkiler bölümünden mezun olduktan sonra 2006 yılında İstanbul Üni. Sosyoloji ve Arkeoloji okumuş zeki bir genç bayan. 

Konferansta, insan beyninin gece gündüz demeden çalışan, hiç kapanmayan, hiç tatile çıkmayan ve muhteşem bir hafıza kapasitesi olan mucizevi bir organ olduğunu öğrendim. Yüz milyarın üstünde beyin hücresi varmış.

Beynimizin sol yarımküresi bilimsel, sağ yarımküresi sanatsal çalışırmış.

Rukiye hanım, “karşılaştığımız bilgileri görselleştirmeye çalışın. İsimleri ve yüzleri unutmamak için daha önce edindiğiniz bilgilerle ilişkilendirin.

Beyin gördüğünü çok iyi hatırlar. Sesleri pek ayırt edemez.

1)Kural: İsimlere dikkat edin. Sohbet anında sık sık isimleri tekrarlayın.

2)İsimleri görselleştirip, isimle yüz arasında bir bağ kurmaya çalışın.”

diyerek, beynimizin farkındalığının farkına varmamızı istedi.

Ben de insan beyni hakkında pek çok yazı okudum. İnsanlardaki düşünce farklılığını, beynimizin çalışmasını ve hafıza durumunu hep merak ederim.

Dünyada yedi milyar insan, yedi milyar da farklı akıl var.

Ben bu mucizevi farklılığı, bir zamanlar şu dörtlüğümde Allah’a sormuştum!

Tanrım nasıl yarattın bunca insanı tip, tip!

Us’larında nasıl fark yarattın ey yüce Sahip, (Us=akıl)

Hikmetinden sual olmaz, ama neydi muradın?

Hepsi başka bir âlem, hepsi başka bir garip! (Mehmet Özata)

Beyin gelişimi beslenmeyle direkt ilişkilidir.

Bir atasözümüzde,” Etle beslenen bir it, otla beslenen beş yüz koyunu güder” denir.

Kırsal bölgelerde beslenme yetersizliği çeken çocuklarımızın beyin gelişimleri tamamlanamadığı için gerek okulda, gerek iş hayatında fazla başarılı olamazlar.

Ezbere dayalı eğitim sistemimiz beynimizi harap ettiği için algılama ve anlama gücümüzün de zayıf olduğunu düşünüyorum.

Beyin vücudumuzun her organını ve kimyasal dengesini kontrol eden ve yöneten bilgisayar desteği gibidir. Sinir sistemimizi, kan dengelerimizi, cinsel faaliyetlerimizi,  bilmediğimiz binlerce diğer bedensel faaliyetlerimizi beyin yönetir.

Günün her saniyesinde bütün vücudumuzu yaratır, yönetir, yürütür, kontrol eder, dengeler, destekler ve korur. Bilim adamları bir şey düşündüğünüzde, beyninizin pencere diye ifade ettikleri bir şeyi açan kimyasallar yarattığını artık biliyor. Düşünceniz sona erdiğinde ise, pencere kapanır.

Beyin öyle bir güçtür ki, kafanızdan geçen her düşünce bir taleptir.

İyi, kötü ne düşünürseniz cevabı aynen öyle gelir.

Hep korku ve kuşkuyla yaşarsanız, korkuyu ve kuşkuyu çağırmış olursunuz.

Yediğimiz besinlerin insanın hafıza, zeka ve konsantrasyon gücü üzerinde çok önemli bir etkisi vardır. Örneğin vücut ağırlığımızın sadece % 2 ila 3’ü oranında ağırlığı olan beyin, günlük kalorilerimizin ortalama % 30’unu harcamaktadır.

Eczacı Enver Leblebicioğlu üstadım, Çorum Ticaret ve Sanayi Odası Türk Sanat Musikisi Topluluğuyla  29, 30 Nisan ve 1 Mayıs tarihlerinde Çorum Devlet Tiyatrosu salonunda Bahar konserlerine çağırmıştı ama gelemedim. Mahalli Çorum basınında konserlerle ilgili fazla bir haber göremediğim için üzüldüm.  

                       

                                                                                  1 MAYIS 2013