Dönemin Başbakanı Turgut Özal zamanında gerçekleşmiş bir olay şöyle anlatılır.

Japon eğitim uzmanları gelmiş ve ülkemizin eğitim sistemini incelemiş, Özal'ın bürokratlarının da hazır bulunduğu bir ortamda raporlarını sunmuş ve sonuç olarak şunu söylemişler: “Sizin eğitim sisteminizde milli ruh yok!”

Turgut Özal'ın “Nasıl, ne demek istiyorsunuz?” sorusu üzerine şunu anlatmışlar.

Biz Japonya'da okula başlayacak çocuklarımıza milli ruh şoklaması yaparız. Onları önce toplu halde hızlı trenlere bindirir, dev fabrikalarımızı, teknoloji merkezlerimizi gezdirir ülkemizin gücünü gösteririz.

Sonra da bu yavrularımızı alır Hiroşima ve Nagazagi' ye götürür, orada atom bombası atılan ve yıllardır ot dahi bitmeyen alanları gösterir deriz ki:

Eğer siz çalışmaz, bilinçlenmez ve az önce gördüğünüz teknolojiye sahip olmak için çalışmazsanız sonunuz böyle olur. Bürokratlardan biri atılır:

“Ama bizim Hiroşima'mız yok ki!” Japon uzmanın cevabı tokat gibidir:

“SİZİN DÜNYACA MEŞHUR ÇANAKKALE DESTANINIZ ON HİROŞİMA EDER.”

*

Sana ışık tutanlara arkanı dönersen, göreceğin tek şey senin karanlığındır. Descartes

*

Mobil Oil Türk A.Ş,’den sevgili dostlarım Ahter ve Ahmel Kutadgu’nun babaları merhum Albay Ahmet Kutadgu, bir gün çocuklarını Çanakkale şehitlerini ziyarete götürmüş. Çanakkale şehitliğinde tepelerde esen rüzgârın uğultusunu “Çocuklar bu duyduğunuz sesler bu mübarek topraklarda vatanı için can veren kahraman şehitlerimizin nefesleridir.” demiş. Şimdi Yalıkavak’ta avukatlık yapan Ahter Kutadgu üstadım bu hazin hatırayı anlattığında çok duygulanmıştım.

GAZNELİ MESUT’UN

“KAHVE BAHANESİ”

Yıl 2004. İstanbul Dikilitaş Atakule’de Türkpetrol’de çalışıyorum. Atakule ve Barboros Plaza’da çalışanlar öğle tatilinde salaş bir kahvenin bahçesinde çay içerler. Kahvenin içi leş gibi sigara kokar. Sahibi “Gazneli Mesut” diye takıldığım Ordu’ lu sevimli bir gençtir.

Bir gün, “Mesut paran var mı?” dedim “Var hocam” dedi. Bu salaş kahveyi adam edersen çok kazanırsın” dedim. “Nasıl olacak hocam?” dedi.

“Biraz para harcayacaksın. İç mimar bir kadın burayı adam eder.” dedim.

“Tamam hocam” diyerek Mesut çok para harcadı ve 3 ayda salaş kahve çok nezih bir lokantaya dönüştü. Kahvenin adını “KAHVE BAHANE” koydum ve açılışı ben yaptım.

O günden beri “Kahve Bahane” Dikilitaş’ın en nezih yiyecek, içecek merkezi oldu.

Öğle tatillerinde Atakule’de ve Barbaros Plaza’da çalışan yüzlerce kadın ve erkek nefis bir ortamda gönüllerince oturur yer içer ve muhabbet ederler.

Bizim “Gazneli Mesut’ da “büyük patron oldu. Bana, “Hocam senden Allah razı olsun, benim ufkumu açtın, beni zenginleştirdin, ömrün boyu burada yeme içme sana bedava” dedi. Yolum Dikilitaş’a düşerse Kahve Bahane’ye uğrar patron Mesut’un misafiri olurum.

ŞİMDİ SÖZ BİLGE

BAADDİN’DE

1-Bazen ağlamak gerekir, açılmak için, bazen anmak gerekir anılmak için, bazen de susmak gerekir, duymak için. (Şems-i Tebrizi)

2-Geçen hafta Özgürlük parkında Dostlar Musiki Topluluğu korosundan hocamız Adnan Mungan, kanuni Hacer Tısoğlu, Albay Mehmet Kobak, Dr. Süha Özbilgen, Erhan Yamanlıca, Temel Akay ile toplandık ve eski koro günlerimizi anarak bol bol musiki muhabbeti yaptık.

3-Mart ayı çok soğuk geçiyor. Eskiler “Mart kapıdan baktırır, kazma kürek yaktırır.” diye boşuna söylememişler. Soğuk da olsa sabahları yürüyüşe çıkıyorum.

Biz yaşlılar için 3 ana kural vardır. 1) Durma, 2) Düşme 3) Üşütme. derler.

Rosa Luxemburg, “Hareket etmeyen zincirlerinin farkına varamaz” der.

4-Pandemi, pahalılık, soğuklar ve devam eden Rusya-Ukrayna savaşı kıyamet alametleri gibi hayatımızı alt üst etmeye başladı.

5-Herkes çok alıngan. “Ne yapalım, doğruları ahrette mi söyleyelim? “

6-Hayat bir kitaptır ve gezip görmeyenler hep aynı sayfayı okur. (Agustine)

7-Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski bir komedyen. Karşısında baştan ayağa istihbaratçı Putin var. Hangisi kazanır? Uzun lafın kısası, günümüzde bir halkın düşebileceği en büyük yanılgı, TV dizilerini gerçek, gerçek hayatı ise dizi sanmasıdır.

8-Homosapiens = Günümüz insanına verilen bir isimdir. Nesli tükenmemiş yaşayan tek insan türüdür. Modern insan olarak da bilinir. Latince “Bilge Adam” anlamına gelir.

9-İnsanlar sonu olan bir dünyada sonsuzluğu hayal ederek yaşıyor. Biz bu taraftayız ama diğer tarafın da olduğunu umut ediyoruz.

10-Cehaletin tek korkusu kadındır. Çünkü kadın öğrenirse çocuklarına da öğretir.

9 Mart 2022