(Tam 18 yıl öncesinden bir yazı! Bakalım o günden bu güne neler değişmiş ya da değişmemiş!)

Camiler haftası başladı, ama bu yıl biraz sönük başladı gibi geliyor bana.
Allah ezan sesini minarelerimizden, cemaatimizi camilerimizden eksik etmesin. Bizlere de erkân içinde ashabın kıldığı gibi namaz kılmak nasip etsin inşallah.
Ne güzeldir huşu içinde namaz kılmak. Bu koca dünyanın meşakkatinden günde 5 defa ayrılıp başka alemlerde olmak, dinlenmek, huzur bulmak. Bu kılana bağlı olduğu gibi kıldırana da bağlı sanıyorum.
Camilerimiz eskiye nispetle çok temiz, imkanları da iyi. Cemaatin hatta görevlilerin bir kısmı da yeteri kadar yıkanmaya, kötü kokulardan korunmaya özen gösterseler çok daha iyi olacak.
Rahmetlik Hüseyin Tankaya anlatmıştı. Almanya’ da staj yaparken bir arkadaşı ile birlikte dul bir kadının evinde kirada oturuyorlarmış. Kadın biraz yaşlıcaymış. 3-5 ay sonra bunları bir akşam yemeğe çağırmış. Yemekten sonra Kur’ an’ ın tercümesini kaç defa okuduklarını sormuş. Bundan 30-35 sene önce. Hiç okumadıklarını söylemişler. Kadın, ben Almanca çevirisini 3 defa okudum demiş. Kaç günde bir yıkanıyorsunuz demiş, haftada bir demişler. Bu defa çorap ve çamaşırlarını kaç günde bir değiştirdiklerini sormuş. Yıkandığımızda cevabını vermişler. Kadın, ben bir gün durup, bir gün değiştiriyorum bunları sizin kitabınızı okumaya başladıktan sonra yapmaya başladım diye konuyu bağlamış.
Vaazlarda hep söyler hocalarımız, yuvarlak laf, bizim dinimiz temizlik dinidir der geçeriz. Yerlere tükürmeyiniz, insanları iğrendirmeyiniz demeyiz. Şu kadının verdiği dersi veremeyiz. Çünkü okumayız. Okuma alışkanlığı edinmeye de özenmeyiz.
Camiler haftasında çok güzel yazılar çıktı. Bunlardan birinde emekli bir imam efendi, ben hiç namaz kıldırdım diye maaş aldığımı düşünmedim. Tuvalet dahil camiyi tertemiz tuttuk. Bekçiliğini yaptık. Cemaatle, müezzinimle hep beraber olduk. 33 senelik imamlığımda yıllık izin kullanmadım. Rapor almayı hiç düşünmedim. Niyetim doğrultusunda rabbim de bana rapor almayı nasip etmedi, diyordu.
Herkese nasip olmayacak bu yüce duygu ve düşüncelerinden dolayı bu kardeşimizi ve onun gibileri kutluyorum.
Müslüman her şeyi ile örnek olmalıdır. Hazreti Peygamberin yaşayışını örnek almaya uğraşmalıdır. Onun hayatını defalarca okumalı, söylediklerini zihnimize yerleştirmeliyiz ki iyi insan olmaya doğru biraz daha yaklaşalım. (07.10.1997)
Saygı ve sevgilerimle.