İstanbul Kadıköy’de bulunan Büyük Kulüp’e kimileri “Baronlar Kulübü”, kimileri “Seçkinler Kulübü” der. 120 yıllık geçmişiyle küçük bir imparatorluğu andıran, bu “kapalı kutu”nun başkanı Duran Akbulut’tur.
Duran Akbulut diyor ki; Osmanlı döneminde büyükelçilerin bir araya gelip toplantı yapacak, bir çatı altında yemek yiyip sohbet edecek yerleri yokmuş.
Fransız büyükelçisinin başkanlığında “Cercle D'oriant” adıyla kurulmuş Büyük Kulüp.
Rus, Alman ve İngiliz büyükelçileri ve o dönemin ünlü iş adamları da kulübün üyesi olmuş. Cumhuriyet'in ilanından sonra da “Büyük Kulüp” adıyla yine Bakanların, Milletvekillerinin ve İstanbul’un seçkin insanlarının toplantılarına sahne olmuş.
Büyük Kulüp’e giriş 35 bin lira... (Evet yanlış okumadınız tam 35 bin lira.)
Kulübün 150 milyonluk bir mal varlığı, yılda 4.5 milyon geliri varmış! 6 bin de üyesi...
Büyük Kulüp korosu her sene iki defa şef Taylan Kendirli yönetiminde konser verir.
28 Şubat Pazar akşamı Kış Bahçesinde yapılan konserde, klasik Türk müziği camiasının bütün temsilcileri Büyük kulüp’te buluştular. Şairler, bestekârlar, Cumhurbaşkanlığı ve Kültür Bakanlığı korosu sanatçıları, TRT ses ve saz sanatçıları, koro şefleri ve “Hocaların Hocası” diye anons edilen İstanbul Üniversite korosunun yaşayan efsanesi Süheyla Altmışdört hocam da oradaydı.
Konserde, sazlar; keman Kemal Caba, kemençeler, Lütfiye Özer, Şehnaz Ayan, Ud Osman Nuri Özpekel, Tanbur Ege Yıldız, Kanunlar, Taner Sayacıoğlu, Ayşe Ayan, Viyolensel Sermet Kutluğ, ney de Volkan Yılmaz muhteşem bir uyum içerisinde şarkılara eşlik ettiler.
Refik Fersan’ın Rast peşreviyle başlayan konserde koronun okuduğu Rast şarkılardan sonra, Adnan Mungan Dostlar Musiki Topluluğu üyesi arkadaşımız Murat Gül “Anlatayım halimi dildara ben” , Aybige Demir Okan “Refik Fersan’ın Mahur şarkısı “Bir neşe yarat hasta gönül sende biraz gül” adlı şarkıları çok güzel yorumladılar. Daha sonra sahne alan konuk sanatçı Elif Güreşci ve koro Selahattin Pınar’ın gönül tellerimizi titreten şarkılarını okudular.
Elif Güreşci, üstadın Evc şarkısı, “Gözyaşlarınız kalbimde toplanmış emeldi, Hisar Buselik şarkısı “Beni de alın ne olur koynunuza hatıralar,” Bayati şarkısı, “Delisin deli gönül”, Neva şarkı, “Ben yürürüm yane yane, aşk boyadı beni kane” adlı şarkıları çok güzel okuyarak ayakta alkışlandı.
Solist Merve Utandı Kalkan (Annesi Ceyda ve babası Münip Utandı da konserdeydi.)
Sehattin Pınar’ın Hicazkâr şarkısı “Gönül derdi çekenleri, gizlice yaş dökenleri” adlı şarkıyı seslendirdi.
Büyük Kulüp konseri tek kelimeyle şahaneydi. Belli ki, Anadolu Yakası Müzisyenler cemiyetinden (1994-2003) Aybüke ablamızın oğlu şef Taylan Kendirli koroyu çok güzel hazırlamış.
1 Mart Salı akşamı TEGV’in (Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı) Devlet sanatçısı Prof. Dr. Alâeddin Yavaşca'nın 85. doğum günü vesilesi ile Cemal Reşit Rey Kültür Merkezinde düzenlediği konsere davetli olduğum halde gidemedim.
Konserde sanatçının birbirinden değerli 15 eseri öğrencileri tarafından seslendirilmiş. Prof. Dr. Alâeddin Yavaşca ve eşi Ayten Yavaşca eser aralarında anılarını paylaşarak izleyicilere keyifli anlar yaşatmışlar.
Türk Musikisinde devlete bağlı ilk konservatuarın kurucuları arasında yer alan Prof. Dr. Alâeddin Yavaşca’nın 644 bestesi ve çeşitli saz eserlerinin telif haklarını da içeren mirasını vasiyet yolu ile TEGV'e bağışlaması çok soylu bir davranış.
Yaşayan efsane sanatçılarımızdan olan Alaeddin Yavaşca’nın sözleri Baki Süha Edipoğlu’na ait Kürdilihicazkâr şahaseri, “Başka söz söylemem aşktan yana ben, / Yaralı bir kuşum battım kana ben, / Yıllarca baş koydum güzelliğine, / Azatsız köleyim bil ki sana ben” adlı şarkısı aylardır dilimden düşmüyor.
Üstada sağlıklı ve mutlu nice yıllar dileyerek sevgi ve saygılarımı sunuyorum.