Büyük İskender bir gün vezirlerini toplamış ve onlara:

Ben öldüğümde cenaze merasimimi söylediğim gibi yapın demiş.

Ülkemin dört bir yanından tebaamdan olan insanları çağırın!

Cenazemin önünden askerlerim yürüsünler silahlarıyla,

Cenazemin sağından âlimler yürüsünler kitaplarıyla,

Cenazemin solundan zenginler yürüsünler mallarıyla,

Cenazemin arkasından ise fakirler ve garipler yürüsünler gözyaşı ve dualarıyla!..

Sağ elime bir altın küre verin, sol elimi ise boş bırakın, taa..ki mezara dek, demiş!

Vezirler Büyük İskender'in bu söyledikleri karşısında şaşırmışlar ve "Bunu bilse bilse Büyük İskender'in hocası Diyogen bilebilir" demişler ve Diyogen'e sormaya karar vermişler!.. Vezirleri dinleyen Diyogen ; - "İskender'in ne kadar büyük olduğunu bir kez daha anladım" demiş ve ilave etmiş :

-İskender sizlere şunları anlatmak istemiş:

Cenazenin önünden yürüyen askerler ölümüne silahlarıyla dahi engel olamadılar,

Cenazenin sağından yürüyen âlimler ölümüne kitaplarıyla dahi engel olamadılar,

Cenazenin solundan yürüyen zenginler ölümüne mallarıyla dahi engel olamadılar, Cenazenin arkasından yürüyen fakirler ve garipler ölümüne gözyaşı ve dualarıyla dahi engel olamadılar!..

Sağ elindeki altın küre ise bu dünyada sahip olabileceği her şeye sahip olduğunu, sol elinin boş olması ise bu dünyaya “ELİ BOŞ” geldim “ELİ BOŞ gidiyorum!...

dediğini gösteriyor...demiş.

ALZHEIMER HASTALIĞI

Aşağıdaki analizde, Fransız Prof. Bruno Dubois, Paris Hastanelerinde Bellek Enstitüsü ve Alzheimer Hastalığı (IMMA) Direktörü, Alzheimeri şöyle anlatıyor.

Bir süredir bazı şeyleri unutuyordum. Önceleri, Alzheimer'ın başlangıcı olmasından korktum, ancak bugün bu makaleyi okuduktan sonra rahatladım.

“Eğer biri hafızadaki sorunlarının farkındaysa, Alzheimer'a sahip değil.”

1. Ailelerin isimlerini unutuyorum

2. Bazı şeyleri nereye koyduğumu hatırlamıyorum şeklinde şikayetlere karşı;

Genellikle 60 yaş ve üstü kişiler bazı olayları hatırlamadıklarını söylüyor.

Bilgi her zaman beyinde, eksik olan“ işlemci ”dir.”

Bu geçici unutkanlıktır. 60 yaş ve üstü insanların yarısının hastalıktan ziyade yaşa bağlı bazı semptomları vardır. En yaygın vakalar:

- bir kişinin adını unutmak, evde bir odaya gidip neden oraya gittiğimizi hatırlamamak, gözlüklerimizi veya anahtarlarımızı bıraktığımız yeri bulamamak.

60 yıl sonra çoğu insan böyle bir sıkıntı yaşıyor, bu bir hastalık değil, yıllar geçtikten sonra bir özellik olduğunu gösterir.

Birçok kişi bu denetimlerden endişe duyuyor, bu nedenle aşağıdaki ifadenin önemi:

“Unutkan olduğunun bilincinde olanların ciddi bir hafıza sorunu yoktur.”

"Bir hafıza hastalığından veya Alzheimer'den muzdarip olanlar, neler olduğunun farkında değiller." “Hafıza kaybı hakkında ne kadar şikâyet edersek, hafıza hastalığından muzdarip olma ihtimalimiz o kadar az olur.” diyor. Yani, kendinizi eleştirmeniz, ailenizi, çocuklarınızı ve hayatınızı sorgulamanız ve her şeyden şikayet etmeniz o kadar da kötü değil.

BAADDİN FIKRALARI

1-Şalvarlı çocuk, cübbeli, sarıklı babasına soruyor. “Baba demokrasi nedir?” Baba “Bilmiyorum oğlum, biz Müslümanız!” diyor!

2-Kadınlar hayattaki en mükemmel enstrümandır, ama her erkek nota bilmez.

3-Bir karikatürde mahkeme salonu. Suçlu hakimlere soruyor, “Efendim kararınızı bekliyorum.” Yukarıda birbirleriyle konuşan 3 hakim, “Biz de bekliyoruz” diyorlar.

4-Korkunç bir kazada taksi TIR’ın altına girmiş. Arabayı kullanan adamın elinde bir cep telefonu vardı. Bir mesaj, 3 cana mal olmuştu…

5-Her gördüğün kadından elektrik alırsan elektrik faturasını cehennemde ödersin.

6-Eskiden evlenecek kızların tek hayatı Singer dikiş makinasıydı. Şimdi ise denizde yat, karada kat, ahırda at, faturalı hat, kaynanasız hayat, ohh.. ne rahat.

7-Eskiden ne güzeldi, kadınlar utanır, erkekler kıskanırdı. Şimdi Leyla şüpheli, erkekler küpeli!

8-Kadınlar, genç kızlar, genç erkekler sizlere sesleniyorum: “Allah aşkına sokakta yürürken, hayatın her alanında görünürken, araba kullanırken, spor yaparken, lütfen, ama lütfen cep telefonlarıyla konuşmayı bırakın artık. Dikkat çekici, çok itici ve çok sevimsiz oluyorsunuz.

26 Şubat 2020