Beyin çok karmaşık yapıda bir organdır ve çok önemlidir. O kadar önemlidir ki, kafatası gibi vücuttaki en sert kemik yapısına sahip olan bir kafes tarafından korunmaktadır. Vücudumuzdaki bütün organlarımız beynimize bağlıdır ve beyin aracılığı ile kontrol edilmektedir. Beynimiz, doğduğumuz andan itibaren gelişmeye, bizimle birlikte büyümeye başlar.

Beyin gelişiminin en önemli olduğu zamanlar çocukluk ve ergenlik zamanlarıdır.

Beyin gece gündüz demeden çalışır. Asla kapanmaz ve tatile çıkmaz. Beyin vücudumuzun her organını ve kimyasal dengesini kontrol eden ve yöneten bilgisayar desteğidir. Sinir sistemimizden ve kan dengelerimizden tutun cinsel fonksiyonlarımıza ve bilmediğimiz binlerce diğer fonksiyonlara kadar beyin dümeni tutan kaptandır.

Günün her saniyesinde sizi ve bütün vücudunuzu yaratır, yönetir, yürütür, kontrol eder, dengeler, destekler ve korur.

1-Beyin açık havadayken ve ayaktayken daha iyi çalışır.

2-Yürürken kolları sallamak beynin performansını olumlu etkiliyormuş.

3-Yabancı bir dil öğrenme beyni güçlendirirmiş. Her gün birkaç yabancı ya da yerli yeni kelime öğrenip, kullanabilirsiniz

4-Beyin jimnastiği için antrenman yapın. Bilmece çözün, satranç oynayın.

5-Tekrar ettiğiniz davranışlardan vazgeçin. Bazen telefonu sol elinizde tutun, çantanızı diğer elinizle taşıyın, evinize başka bir yoldan gidin

6-Beyninizi daima kaliteli, hikmetli, güzel ve felsefi cümlelerle besleyin!

7-Her gün güzel bir resme veya fotoğrafa bakmaya çalışın.

8-Sevdiğiniz bir müziği bir süre gözleriniz kapalı dinleyin.

9-Günde aklınızdan binlerce düşünce geçer. Bu düşünceler ne hakkındaysa, hayatınız da ona göre şekillenir.

10-Bir konu hakkında düşünürken, nasıl düşündüğünüzü de gözlemleyin.

11-İyi bir uyku, kaliteli bir beyin için şarttır.

12-Bol ve temiz oksijen beyin için çok önemlidir. Beynimiz ağırlık olarak vücudumuzun yüzde 2’sini oluşturduğu halde, vücuda gelen oksijenin yüzde 25’ini tüketir. Odanızın penceresini açarak kendinize bol bol oksijen ısmarlayın.

13-Sizden farklı düşünen insanlarla konuşarak farklılıkları fark etmeyi önemseyin.

14-Sürekli televizyon seyrederek beyninizi “düşük viteste” çalıştırmayın.

15-Beynin en tehlikeli yanı “ters çaba” kuralına göre çalıştığı anlardır. Başınıza gelmesinden en çok korktuğunuz şeye odaklanırsanız, korktuğunuzu başınıza getirir! 16 – Monotonluk beyni yorar. Hayatınızı ne kadar renklendirirseniz, beyninizi o kadar neşelendirirsiniz.

17-Sağlam kafa sağlam vücutta bulunur. Spor yapın, fazla kiloları atın.

Yeterince su için. Çünkü, insan beyninin yüzde 78’i su ile kaplıdır.

18-Bu hafta kafanızı nasıl daha iyi çalıştırabileceğiniz üzerine daha fazla düşünün.

19-Unutmayın, beynimizi daha iyi çalıştırmak için kullanacağımız organ yine beynimizdir. “Aklınızı “başınıza” toplayın ve aklınızı akıllı kullanın.

20-Ölüm öncesi kalbimize “Dur” emrini veren beyninize dikkat edin.

25 Ocak Perşembe günü saat 14.00’de Kadıköy Saray Muhallebicisinde 1963 Çorum lisesi mezunu arkadaşlarla toplanacağız.

Facebook’ta Tuncer Cücenoğlu, Haldun Karaoğlu, Metin Muci, Tuncay Erzurumlu, Hüseyin Eyüpoğlu, Hüseyin Kadayıfçı, Yaşar Köstekçi, Adnan Bayezit, Abdullah Bükülmez, Üstün Atalay, Yücer Cücenoğlu, Safa Kılıç, Bahattin Baş, Erdal Karslı, Sabit Velideoğlu, Kemal Velidedeoğlu, Gürkan Coşkun (Komet) Bahattin Baş, Aydoğan Semizer, Sefer Kaya, Hüseyin Kapusuz, Süleyman Oğuz ve İsmet Kasımcan’a çağrı yaptım ve telefonla herkesi tek tek arayarak davet ettim.

27 Ocak Cumartesi günü de aynı yerde aynı saatte Osmancık’lı dostlarla buluşacağız. Osmancık’lı arkadaşlarımın ve Çorum liseli dostlarımın varlığı bana yaşam enerjisi veriyor. Onlarla hayatı ve dostluğu paylaşmak beni çok mutlu ediyor.

24 Ocak 2018