Ben de bilmiyordum, Sabah Gazetesinde okuduğum bu bilgileri sizlerle paylaşmak istedim.

-       Sadece bir metal içecek kutusunun geri dönüşümünden elde edilen enerji ile 100 watlık bir ampul 20 saat çalışır.
-       Geri dönüştürülen 1 ton cam atık ile 100 litre petrol tasarrufu sağlanır.
-       Geri dönüştürülen kâğıt, karton atık ile 17 ağacın hayatı kurtulur.
-       Plastik ambalaj atıklarının geri dönüşümünden, elyaf içeren tekstil ürünleri, atık su boruları ve marley malzemeleri üretilir.
-       Kompozit ambalaj atıklarının geri dönüşümünden karton koliler yalıtım malzemeleri ve mobilya gibi ürünler üretilir.

Bunları geri dönüştürmek bir tutumluluktur, iflas ise israftan ileri gelir. İflas kelimesi hiç sevmediğim bir sözdür, bu günlerde pek çok kullanılıyor. Gazetelerde hemen her gün birinin ismi iflasla geçiyor.

İflas: Ticaretle borçlarını ödeyememe durumu. (Batmak)

İnsan yaşamı ile ilgili olarak ta bu kelime kullanılıyor, böbrekleri iflas etti, ciğerleri iflas etti diyor, doktorlar.

Devletler bile iflas ediyor. En yakın örnek Yunanistan iflas etti, borçlarını ödeyemiyor, memurların maaşını veremiyor. Ne kötü bir durum, Allah yardımcıları olsun. Meşhur bir söz vardır, darlıkta dirlik olmaz, diye.


                BEKE KAPLICALARI

Çorum gazetelerinde bir haber, “Beke Kaplıcaları yeniden bakıma alındı. Tamir edilip çalıştırılacak…”

Kiraya verilir herhalde, mutlaka iyi bir işletmeciye kiraya verilmeli. Burayı 50 senedir bilirim ama talihi hiç gülmedi. Hâlbuki suyu şifa kaynağıdır, birçok dostum da şifa buldu.

Bendeniz, 10-12 sene önce de Çorum gazetelerinde, “Beke Kaplıcaları bakıma alınacak” diye haber çıkınca, o eski binanın tamiriyle bir yere gelinemeyeceğini ve yıkıp yeniden ve zamana uygun, modern bir tesis haline gerilmeli diye yazmışım.

Hatta tesis asfalta, ana yolun üzerine getirilmeli demişim. Bu gün de yine aynı fikirdeyim. Ayrıca, ana sıcak suya dokunmadan buraya yakın yerlerde sondaj vurulmalı, eğer sıcak su bulunursa o zaman bu kaplıca Kütahya, Afyon ve Bursa’daki kaplıcalar gibi geliştirilebilir.

Zaten bölgede başka da kaplıca yok. Havza rastgele yapılan ilaveler ve çok sıkışık binalar yapılarak beton yığını oldu çıktı. Suyu da çok sıcak. Orayı da böylece elden çıkarttılar.

Beke’nin geliştirilmesi ve güzel bir tesis haline getirilmesi için gerekli inceleme ve araştırmalar bir an önce yapılmalıdır.
Saygı ve sevgilerimle.