Meslek yaşamımda 43 yılı da geride bırakmak üzereyim.

17 Eylül’de 44. yıla gireceğim.

Bu kadar yıl boyunca “Çorum esnafı acemi birliği istiyor” başlığı altında kaç haber veya yorum kaleme aldığımı hatırlamıyorum.

Zaten, -yuvarlak bir ifadeyle- kırk yıldır aynı şeyleri tekrarlayıp duruyoruz kırık plak gibi.

Gerçekten, askeri birlikler gelişme yolundaki kentler için önemli bir ekonomik canlılık kaynağıdır. Hele de yıl boyu birkaç devre askerin gidip geldiği acemi birlikleri…

Çorum esnafının önde gelen isimleri de, bizim gazetecilik yaşamımız boyunca bu talebi hep sıcak tuttular, fırsat buldukça kamuoyuna taşımaya çalıştılar. Örneğin, uzun yıllar Berberler ve Kuaförler Odası’nın Başkanlığı’nı yapan Ekrem Çelebi…

Olmadı, olmadı…

Hatta var olan “alay” seviyesindeki birlik de elden kaçırıldı.

*

Şimdi ise Genelkurmay, tugay, alay ve tabur seviyesindeki 17 birliğin, büyük kentlerden küçük kentlere taşınmasını kararlaştırmış bulunuyor.

Gümüşhane, Bayburt, Yozgat, Kırşehir, Nevşehir, Çankırı, Karabük, Kars, Adıyaman, Siirt ve Muş, yeni askeri birliklerin taşınacağı iller olarak ilk solukta sayılanlar.

Bu illerin yerel gazetelerinden sevinç çığlıkları yansıyor: Göç vermemiz sona erecek, artık göç alacağız diyorlar. Esnafımız belini doğrultacak, turizmimiz gelişecek diyorlar. Belki milletvekili sayımızı bile artıracağız diyorlar.

Hayırlı olsun.

*

Çorum’un il nüfusu düzenli olarak azalıyor, merkezin nüfusu ise düzenli olarak artıyor.

Çorum, ağırlıklı olarak kendi ilçelerinden veya kırsalından göç alıyor.

Çorum’un önüne bir “büyüme stratejisi” koyması gerektiğini savunurken, “kentleşme” için “nitelikli göç”ün zorunluluğuna da sık sık vurgu yapmaya çalışıyoruz.

Nitelikli göç, bölgesel boyutta büyük sınai veya ticari tesislerin, eğitim-bilim-sağlık kurumlarının kurulmasıyla, dünya markalarının gelmesiyle, kültür turizminin canlandırılmasıyla sağlanabilir.

Üniversite, büyümenin ve kentleşmenin önemli araçlarından biridir.

Ne yazık ki Çorum, bu konuda da haksızlığa uğradı; üniversiteye yaklaşık 15 yıl geç kavuşabildi.

Büyük askeri birliklerin subay ve astsubay kadrolarını, sivil çalışanlarını da “nitelikli” göçün unsurları arasında saymak gerekir.

Askerlerin gelişi-gidişi, yemin törenlerine ailelerinin akın edişi, ciddi bir iç turizm hareketi demektir.

Ne denir; Çorum’a geçmiş olsun!

*

Yozgatlı çok dostum var.

Bir araya gelince espri de yapıyorum, “Gelecek Yozgat’ta olduğuna göre, pılımızı pırtımızı toplayıp Yozgat’a mı yerleşsek acep?” diye…

Gerçekten kıskançlık değil bu, gıpta ediyorum, takdir ediyorum.

Hızlı trene kavuşuyorlar, uluslararası havaalanı yolda…

Büyük bir askeri birlik gelecek.

Türkiye’nin ilk şehir hastanesinin temeli de Yozgat’a atıldı.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek ve Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ Yozgatlı. Enerji Bakanı Taner Yıldız da Kayseri Milletvekili olmakla birlikte Yozgat kökenli.

Böyle bir güce sahip oldukları için helal olsun Yozgatlı dostlarımıza.

Kinaye olsun diye değil, gerçekten söylüyorum; bütün bu kazanımlar haklarıdır.

Seçmesini bildikleri için…

 

Mehmet YOLYAPAR