Üst başlık: “Oteller yüzde 90 dolu, dev zincirler yatırım arayışında”…

Başlık: “Urfa’ya Göbeklitepe dopingi”

Ve bu da haberin spotu: “İnsanlık tarihini değiştiren Göbeklitepe, Şanlıurfa’nın turizm tarihini de değiştiriyor. Göbeklitepe Yılı ilan edilen 2019’da 1 milyon 250 bin ziyaretçi ile rekor kırılmış durumda. Otelleri yüzde 90 dolu olan kentte, yatak kapasiteleri yetmiyor. Accor, Ramada gibi otel zincirleri arayışta. 300 odalı Millet Han gibi tarihi binalar da butik otel için yatırımcı bekliyor.”

*

Haberin ayrıntılarını okumaya gerek var mı?

Bu, geçen Pazar Hürriyet’te çıkan Jale Özgentürk’ün “Ekonomi Fısıltıları” köşesinden…

Çorum adına özendiğimiz, imrendiğimiz ve kahırlandığımız için kesip bir kenara koymuştuk.

*

Biliyorsunuz, Çorum’a gelen turist sayısı 110 bin civarlarında.

ÇORUM HABER, “Turizm Kenti Çorum” hedefini belirlemeye çalışırken, kısa vadede 500 bin rakamını, daha uzunca bir vadede ise 1 milyon rakamını öngörüyor.

Şanlıurfa ise bizim uzun vadeli hedefimizi şimdiden geçmiş durumda.

Peki, Çorum bu hedeflere ulaşabilmek için gereğini yapıyor mu?

Tek kelimeyle “hayır”…

Maalesef, turizmi canlandırma adına kayda değer bir çaba görülemiyor. Varsa da yetersiz kalıyor, kısır döngüyü kıramıyor. Turizme yatırım yapılmadığı için turist gelmiyor, turist gelmediği için turizme yatırım yapılmıyor.

*

Göbeklitepe elbette değerli, ama “Göbeklitepe Yılı” 2020’ye bırakılabilir, 2019 “Hattuşa Yılı” olarak değerlendirilebilirdi.

Biz çaba harcadık, resmi yoldan talepte bulunuldu, ama Çorum’un sesi o kadar cılız kaldı ki, duyan olmadı. Duyan olduysa da, umursamadı.

Çorum’un önüne yüz yılda bir gelen tarihi, 2019’u kaçırdık, hiç değilse 2020’nin “Hattuşa Yılı” ilan edilmesini sağlamak üzere ciddi çabalar göstermemiz gerekir.

*

Çorum’un sahip olduğu tarihi değerler, kimsenin elinin tersiyle itebileceği cinsten değil. Dünya mirası hazineler…Ama, iyi sunamazsanız hak ettiği ilgiyi de sağlayamazsınız.

Şanlıurfa, elbette yerli-yabancı turistlerin ilgisini çeken değerlere sahip ve turizm adına bir hayli yol almış durumda.

Çorum’un sahip olduklarını terazinin diğer kefesine koyunca, asla “onda bir” düzeyinde kalmaması gerektiğini düşünüyorsunuz. Ve Çorum adına üzülüyorsunuz.

Ve de turizm seferberliği için daha fazla geç kalınmaması gerektiğini acı acı farkediyorsunuz.