Hititlere başkentlik yapan Hattuşa’nın Dünya Mirası Listesi’ne alınışının 30. yılı, geniş kapsamlı hazırlanan projelerle Boğazkale’de çeşitli etkinliklerle kutlanacak.
Boğazkale Kaymakamı Osman Aydoğan tarafından 30. yıl kutlamaları çerçevesinde hazırladıkları proje ile yapılacak olan etkinliklerin ve faaliyetlerin basın mensuplarına anlatıldığı “Basın Turu” bilgilendirme toplantısı önceki gün yapıldı.
Toplantıya; Boğazkale İlçe Kaymakamı Osman Aydoğan, Belediye Başkanı Osman Tangazoğlu, AK Parti Boğazkale İl Genel Meclis Üyesi Abdullah Meteoğlu ve basın mensupları katıldı.
Boğazkale Halk Eğitim Müdürlüğü binasında yapılan toplantıda Kaymakam Aydoğan tarafından basın mensuplarına proje kapsamında hayata geçirilen faaliyetler hakkında bilgi verildi.
Aydoğan, Hitit İmparatorluk Başkenti Hattuşa’nın UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne alınmasının 30. Yılı dolayısıyla yapılacak olan etkinliklerin basın yoluyla halka duyurulması için bu toplantı düzenlediklerini söyledi.
Toplantıda slayt gösterimi ile proje kapsamında yapılan ve yapılacak çalışmalar hakkında bilgi veren Aydoğan, “Hattuşa 28 Kasım 1986 yılında UNESCO’ya davet edildi ve bu senede davet edilişinin 30 yılında yapılacak etkinlikler nedeniyle geçen yıl bir çalıştay düzenledik. Bu toplantıya Valilikten, Kalkınma ajansından, Belediyeden ve 22 ilin kültür müdürleri, özel sektör turizmcileri ve bakanlıktan yetkililer katıldı” dedi.
Aydoğan, yapılan çalıştayda 30. yıl için planladıkları etkinlik ve programlar hakkında bilgi verdiklerini ve misafirlerin eleştirilerini dinlediklerini söyledi.
Çocuklar için Hattuşa temalı boyama kitabı hazırladıklarını ifade eden Kaymakam Aydoğan, “Hattuşa’nın Dünya Kültür Mirası listesine alınışının UNESCO 30. yılı etkinlikleri kapsamında, çocuklarımızın kültürel varlıklarını tanıması ve tanıtması amacıyla, ilköğretim çağındaki çocuklarımız için Hattuşa kültür değerlerinin kullanıldığı 5.000 adet Boyama Kitabı bastırılmış ve okullarımıza dağıtılmıştır. Kaymakamlığımız tarafından yapılan talep doğrultusunda, bütçe giderleri OKA tarafından karşılanmıştır” dedi.
Hattuşa prestij kitap, broşür ve haritalı broşür bastırıldığını açıklayan Kaymakam Aydoğan, “Hattuşa’nın anlatıldığı, 2.000 adet Prestij Kitap, 2.000 adet Haritalı Broşür ve 2.000 adet Hattuşa Broşürü Türkçe ve İngilizce olarak bastırılmış ve UNESCO İstanbul kokteylinde katılımcılara dağıtılmıştır. Kaymakamlığımız tarafından yapılan talep doğrultusunda, bütçe giderleri OKA tarafından karşılanmıştır” ifadelerini kullandı.
Hitit Üniversitesi ile işbirliği yaparak Hitit yöresel kıyafetler diktirdiklerini vurgulayan Kaymakam Aydoğan, “Hititler dönemine ait 12 tanrı, kral, kraliçe, rahip, vs. olacak şekilde toplam 32 adet yöresel kıyafet Bahçelievler Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ne yaptırılmıştır. Kaymakamlığımız tarafından yapılan talep doğrultusunda, bütçe giderleri OKA tarafından karşılanmıştır” dedi.
Devlet Opera ve Bale- Güzel sanatlar gösterisi yapılacağını belirten Kaymakam Aydoğan, “Tanıtım faaliyetleri kapsamında 1 Ekim 2016 tarihinde Devlet Opera ve Bale Genel Müdürlüğü tarafından HAREM isimli eser gösterimi, 02 Ekim 2016 tarihinde ise Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü tarafından Halkoyunları, Mehteran gösterisi ve Devlet sanatçıları tarafından eserler seslendirilecektir” diye konuştu.
Program basın mensuplarına Boğazkale ören yerleri gezdirilmesiyle sona erdi.



(Haber Merkezi)
Editör: TE Bilisim