Yazılıkaya önünde gerçekleştirilen törene Boğazkale Kaymakamı Turan Soğukoluk, Boğazkale Belediye Başkanı Osman Tangazoğlu CHP İl Başkanı Hasan Suvacı, İl Kültür Ve Turizm Müdürü Ömer Arslan ve davetliler katıldı.

Boğazkale Belediye Başkanı Osman Tangazoğlu yaptığı açış konuşmasında Hattuşa’nın dünya markası olduğunu ancak turizmden hak ettiği payı alamadığını ifade etti. Amaçlarının Hattuşa’yı hak ettiği yere getirebilmek olduğunu söyleyen Tangazoğlu, tanıtım adına programların devam edeceğini söyledi.

Boğazkale Kaymakamı Turan Soğukoluk ise konuşmasında Hattuşa’nın barış ve hoşgörünün kenti olduğunu ifade etti. Hitit ritüellerinin ilk defa mekanıyla bütünleşerek anlam kazandığını anlatan Soğukoluk, yapılan kazılarda 33 bin tablet bulunduğunu, ilk dünya savaşı, ilk sfenks ve ilk piramit benzeri yapının Hititler tarafından yapıldığına dikkat çekerek, bölgenin bir çok medeniyeti içinde barındırdığını söyledi. Hititlerin 200 kadar bayram kutladığını ve bunların en önemlileri arasında bulunan Purulliya’nın Yazılıkaya Açıkhava Tapınağında gerçekleştirildiğine dikkat çeken Kaymakam Soğukoluk, Purulliya’nın 3500 yıllık bir birikimi içinde barındıran bir ritüel olduğunu anlattı.

Yapılan konuşmaların ardından Yekbas ortaokulu öğrencileri tarafından halkoyunları gösterisi yapıldı. Programda ayrıca Öğretmen Erdal Şahin yönetiminde Hitit Üniversitesi Arkeoloji Bölümü öğrencileri tarafından Purulliya Bayram Töreni ritüelleri canlandırıldı.

(Erkan BAYATLI)

Editör: TE Bilisim