Ünlü ressamlarımızdan rahmetli Cemil Eren Bodrum sevdalısı olarak ömrünün mutlu zamanlarını, en üretken günlerini Bodrum’un sokaklarında, sahillerinde geçirir. Umutları, hayalleri, denizin mavisi, bulutların beyazı Bodrum’la yeni bir anlam ve mana kazanır.

Beyaz martılar, Cemil Eren’in en büyük tutkusudur. Bodrum’daki evinin atölyesinde bu ünlü ilçenin yani Bodrum’daki her koyun, her sahilin, kuşlarını özellikle de martılarını tuvaline aktarır.

Küratör Prof Dr.Kıymet Giray’ın, (Cemil Eren-kızı Zeynep Eren) Bodrum’daki sergisine ilişkin görüşlerinde yer verdiği hususlar ise çok dikkat çekicidir ve değerlidir benim için.

“Cemil Eren’in beyaza beyaz resimleri figüratif soyut anlatımlarıyla sanatçının öznel biçemini yansıtır. Pastel renklerle figüratif soyutlamaları betimleyen Eren, yaşamının her döneminde Bodrum’da olmuş, bu güzel sahil kentini resimlerine taşımıştır. Mavinin, özellikle de Bodrum mavisinin beyazla örtüştüğü ufuklarda başlar Eren’in manzara duyarlığı. Begonvillerin morlarına dokunur sessizce ve dağılır gökyüzüne.

Usul usul yürür Bodrum’un dar sokaklarında, evlerin içine kadar sokulur ve yaşamın içine açılır gözlemleri, sonra her bir gözlem sanat esrine dönüşür: Kimi zaman balıkçıların ağlarının sardığı görünümler, çoğun dalgaların dövdüğü tekneler tuvallerinde yerlerini alır.

Sabahın erken saatlerinde horozlarla buluşur. Kuşlar ve kanatlar, tuvalleri kaplayan tüylü dokular, soyutlamalar olarak Eren imzasının simgeleri olur.”

Giray, baba-kızın sergisinden bahsederken, Barış’ı, yani Rahmetlinin oğlu Barış Eren’i atlamak, görmezden gelmek mümkün değildir.

Almanya’da tiyatro sanatçısı olan Barış Eren, babası ve kardeşi gibi ressamlığı da ihmal etmemiş, adeta ikinci meslek olarak bu alana kaymıştır.

Çok iyi, hatta dün gibi hatırladığım Cemil bey hayattayken baba-oğul ve kız birlikte sergi açmışlardı.

Bu sergi ile ilgili olarak 25 yıl kadar önce yazdığım sergi yazısının başlığını hiç unutmam:

İki ressam, bir heykeltıraş: “Aile Boyu Sergi”

Bu sergi Başkent sanatseverleri arasında büyük ilgi görmüş ve günlerce konuşulmuştu.

Baba-kızın Bodrum’daki sergisine ait yazıda sayın Giray heykeltıraş Zeynep Eren hakkında da şunları yazmış sergiden önce:

“Kızı Zeynep Eren zaten Bodrumludur.

Çocukluk yıllarının yazları Bodrum anılarıyla başlar, gençlik yıllarının sevgileri Bodrum’ da yaşanır. Umutlar ve beyaz birbirine karışarak Zeynep Eren Heykellerine Bodrum’da dönüşür. Mutlu dünyalardan, uzanan, oturan, ayakta duran tombul kadınlar, Eren’in beyaz heykellerine temalar olur. Her birinin ayrı ayrı hikâyesi olan kadınlar, gizlerini sakladıkları yüzlerine gömerler. Hayata her gün bembeyaz başlarlar, Mavi Bodrumun beyaz umutlarıyla yer çekiminden arınmış bedenleriyle.”

Giray hocanın sergiyle ilgili yazısı şöyle sona eriyor:

“Bodrumlular ve Bodrum Sevdalıları, Cemil Eren ve Zeynep Eren’i tanırlar, eserlerini de bilirler. Beyaz sergisi, bir hasreti birleştirir: Cemil ve Zeynep Eren Bodrum’la yeniden buluşur, Bodrum da onlarla yeniden beyaz umutlara bürünür.”

*

29 Eylül Salı günü (dün) açılan sergi, 29 Ekim 2020 tarihine kadar sanatseverlerin görüşüne açık olacak.

Bodrum Belediyesi

I. Artemisia Sergi Salonu

Mausolos Sergi Salonu