Eldeki bir kuş daldaki iki kuştan kıymetlidir der büyüklerimiz. Eldekilerden hakkıyla faydalanmayı bilmeliyiz.
Komşunun petrolü doğalgazı var da biz de de onun 10 katı daha kıymetli “bor madeni” var.
Dünyadaki bor madeni rezervinin %67’si Türkiye’de. Sadece bu, komşunun petrolünden, doğalgazından daha kıymetli bir şey.
Şimdi ham olarak satılan bu kıymetli maden işlenmeli ve piyasaya az olarak sürülüp kıymetli hale getirilmelidir.
Burada az üretim tavsiye edilirken bütün tarım ürünlerimiz fındık, ceviz, domates, çeltik 5 - 6 kat üretilmeli. Üstelik bu hayal değil, üretilebilir diyor ziraat mühendisleri.
Sadece buğday 20 milyon ton yerine 60 milyon ton üretilse ve iyi pazarlansa mesela petrol ve doğalgazla trampa edilse (değiştirilse)…
Ceviz iyi bir şekilde şartlarına uygun olarak stok edilirse senelerce bozulmadan durur.
Kiraz başlı başına bir döviz kaynağı. İlk kiraz Adana, Urfa ve İzmir’ de çıkıyor. Bunlardan 15-20 gün sonra ise İç Anadolu’ da, ondan 15-20 gün sonra da Kars, Erzurum’ da Kiraz üretimi devam ediyor. Böylece 4-5 ay kiraz üretimi yapılıp döviz temin edilebilir. Tabii ki her üretilen kaliteli ve albenili olmalıdır.
Bu tür ürünlerden nasıl faydalanacağımız iyice planlanmalı, şartlar iyice incelenmeli ve devlet ithal ettiği ürünlere verdiği her cins paranın yarısını üreticiye verse ve ödenen paralar karşılığında ihracat yapıldığını kontrol etse her şey daha iyi olur.
Domates Türkiye’ de Adana, Antep, Urfa’da Nisan ayında çıkıyor. İç Anadolu’ da ise Haziran, Temmuz, Ağustos aylarında verimli olarak elde ediliyor.
Kars ve Erzurum’ da ise Ekim ayında en verimli halde ve kıymeti artmış bir vaziyette geliyor.
Yine çay Türkiye’nin en kıymetli içeceği. Kendimize yettiği gibi ihracatı da yapılıyor. Çay üretimi de aynı şekilde çoğaltılmalıdır.
Daldaki kuş uçar gider, onun için daldaki iki kuştan eldeki bir kuş daha kıymetlidir.
Verimin artırılması için toprağın eli yüzü yırtılmalı, Veysel’ in dediği gibi, eli yüzü yırtılmayınca verim az olur. İyice yırtılırsa, sürülürse, çapalanırsa bir çekirdek verir dört tane bostan, hatta 10 bostan alırsın.
Verimin artırılmasının ana temeli sulama ve yağmurlama tesislerinin en güzel şekilde yapılmasıdır. Her türlü gereken yapılınca da ürünler en yüksek primden sigorta ettirilmelidir.
Unutmayalım yine tekrarlıyorum bizim petrolümüz toprağımızda, güneşimizde ve de suyumuzdadır. Denizlerimiz yine aynı şekilde en profesyonel şekilde turizmin ve ülkemizin hizmetine sunulmalı. Dünyadaki en önemli kaplıca merkezlerine sahibiz, bunlar da en aktif ve profesyonel bir şekilde ülke yararına kullanılmalıdır.
Sağlıklı ve verimli günler dileğiyle. Saygı ve sevgilerimle.