Can boğazdan gelirmiş

Son günlerde haber bültenlerinde yer alan haber pek ciddiye alınmadı. Görmedik, duymadık, bu yüzden neler yazılmış; ne önemli değil. Basit konulara boş yere zaman ayırmak olmaz. Bakanlık, uzman kişilerin yaptığı araştırmaların sonucunda elde ettiği bulguları rapor olarak kamuoyuna sundu. Gıda üreten, pazarlayan işletmeler bizlere hileli ürünler sunmuş.

Daha az masrafla daha fazla para kazanmayı hedefleyenlerden başka şeyler beklenemez. Benzerleriyle karşılaştırdığımızda bazıları son derece masum sayılır: Pazarda satılan plastik bidon içerisinde satılan peynirin içine su katılmış. Sütün içerisine su katılmış, yağı alınmış. Margarin yağı katılan peynir, satışa çıkarılmış. Kırmızı etin içine tavuk eti katılmış.

Sağlıksız, hileli gıdaların sağlığımıza olumsuz etkileri ayrı bir tartışma konusudur.

Günümüzde öyle hileler yapılıyor ki kimse duymak bile istemez. Yapay tatlandırıcılar, gıdalara renk veren kimyasal boyalar, göze hoş görünen ambalajların içindeki uzun ömürlü yiyeceklerin bazıları ne yazık ki yarardan çok zarar vermeye başladı. Artık kaliteli doğal ballar arı kovanlarında üretilmiyor! Teknoloji o kadar çok gelişti ki süt kullanmadan peynir yapılıyor.

Tüketimi artırmanın yolu maliyetin düşürülüp fiyatları aşağıya çekmektir. Sadece fiyatı benzerlerinden düşük olan ürünlerde hile yapılmıyor. Ucuz mal alacak kadar zengin olmayanlar da payına düşeni alıyor. Pahalı olan gıdaların hepsi son derece sağlıklı değil.

Satın aldığımız ürünlerin, güvenilir olup olmadığını anlamak neredeyse mümkün değil. Tüketici, alım gücüne bağlı olarak güven duyduğu ürünleri tanıdığı satıcılardan almak ister. Yakınlarının önerileri onlara yol gösterir. Satın alırken göremediği üretim hatalarını, yapılan olumsuzlukları zaman içerisinde fark etmeye başlar.

Üretimden tüketime yapılması gerekenler, yasalarla belirlenmiştir. Kurallara uymayanlar, art niyetli davrananlar yapılan denetimlerle ortaya çıkarılır. Yapılan olumsuzluklar cezalandırılır. Cezalardaki asıl amaçlar, tüketiciyi korumaktır. Kuralların işlemesi aynı zamanda üreticiye güveni artırır. Sonuçta üreticiyle birlikte tüketici de kazançlı çıkar.

Aradan geçen zaman içinde yasal soruşturmaların yapıldığına dair bir haber duymadım. Gündemin yoğun olması nedeniyle bu türden haberlere yer verilmemiş olabilir.

Ortada bir suç unsuru yoksa bazı işletmeler zan altında kalmıştır. Tüketicilerin, çevresindeki bazı gıda satan işletmelere güveni sarsılır. İnsanlar birbirine güvenemez.

Bakalım zaman neler gösterecek?