• 29 şubat 4 sene de bir kez yaşanır. Bu bakımdan başka günlerde doğanlar, hersene doğum günü kutlarken 29 şubatta doğanlar ancak 4 senede birkez doğum günü kutlayabilir.
• Eğer 29 Şubat 1977 veya 29 Şubat 1985 gibi bir tarih görürseniz; yanlış olduğunu anlamanız gerekir. Çünkü küsuratsız dörde bölünmeyen senelerde 29 Şubat olmaz.
Yani küsuratsız dörde bölünen seneler 29 Şubat’lıdır. Ama bunun 400 senede bir olan bir istisnası vardır. 2000 yılında Şubat 28 olarak kalmıştır. Kullandığımız Gregoryan takvimin kuralı böyledir.
Oldukça özel sayılacak 29 Şubat’ı yaşayıp bitirdik ama 19 sene önce yaşananlardan dolayı 28 Şubat siyasi tarihimize damga vurduğu için hep o konuşuldu ve yazıldı.
Bir de 29 Şubatlı günlerin 365 günlük yıllara göre bir gün uzun olup 366 güne çıktığını vurgulayalım da bu konuda ki takvim bilgimiz eksik kalmasın.
Bu senenin Şubat’ın rutin özelliğinden başka özellikleri de oldu. 25 derece sıcaklıkları geçerek; İstanbul bu konudaki rekorunu kırdı.
2016’nın kış ortası olan ilk iki ayı Ocak-Şubat oldukça ılıman geçti.
Putin’e inat Cenab-ı Allah’ın bizlere lütfu olsa gerek.
Havaların özellikleri ile ilgili iki anımdan dolayı böyle bir yazıya başladım ama bitirebilecek miyim diye kıvrandığımı da itiraf etmeliyim.
Havaların ilginç değişim gösterdiği günlerden birinde idik. Sanıyorum; orta okul son sınıf öğrencisi idim. “Yaz ortasında kış” diye bir kompozisyon yazmıştım. Öğretmenimiz Sebahat hanım bile beğenmişti. Böyle bir yazıya başlamamda o beğenin etkisi olsa gerek.
İkincisi ise 1967 yılında 4 Nisanı 5 Nisana bağlayan gece Turhal’dan Çorum’a kamyonla giderken gece saat 10-11 arası Meciözü-Elvançelebi arasında tipiye yakalandım. Arabamızın yoldan çıkıp tarlaya girdiğini fark edemedik; sabahladık. Donma tehlikesi geçirdik. Sabah gün ağırıpta etraf görünmeye başlayınca bizim gibi kara saplanıp kalan 20 kadar çeşitli arabanın ilginç mazarası ile karşılaştık.
O şartlarda ilahi güç, hükmünü icra ediyordu ve engelleyecek insan gücü yoktu.
Türkiyemiz terör belası ile boğuşurken uçak krizi, Putin restleşmesi ile karşı karşıya geldi. Buna Suriye’den gelen 3 milyon insanı, ABD ile restleşmeleri, AB’nin anlayışsız tutumu göz önüne alınınca; petrol ve doğalgaz fiyatlarındaki şok düşüş Cenab-ı Allah’ın lütfu diye düşünüyorum.
Çekişmelerdeki restleşmelerde yumuşama kokusu var. İyiye dönüşmesini dileyerek yazımı bitiriyorum.
En güzel günler sizlerin olsun.