Kırım Savaşı'nda (1853 - 1856) Roger Fenton'un (1819-1869) çektiği fotoğraflar ilk savaş fotoğrafları dolayısıyla da Fenton ilk foto muhabiri sayılabilir. Kırım'daki savaş alanlarında çok zor koşullarda çektiği 360 kareyle, Temmuz ayında koleraya yakalanmış, perişan bir şekilde Londra'ya dönmüştü. Savaşları izlerken ölen, yaralanan, tutsak alınan çok sayıda habercinin yanında foto muhabirleri de vardır. Dünyanın en önemli savaş fotoğrafçılarından Robert Capa 25 Mayıs 1954 tarihinde Life Dergisi adına Fransız işgalindeki Vitenam'da savaşı görüntülerken bir kara mayınına basarak öldü.
Hürriyet Gazetesi muhabiri Yüksel Kasapbaşı, foto muhabiri Abidin Behpur ve şoför Yüksel Öztürk 26 Ocak 1963 tarihinde Trakya'da kara saplanmış treni görüntülemek üzere olay yerine ulaşmaya çalışırken donarak öldüler.
İlk basın fotoğrafçısı sayılabilecek Fenton'dan günümüze kadar benzeri birçok hikaye tarihte mevcut. Bundan sonra da dünyanın her yerinde benzer tatsız hikayeler yaşanacak muhtemelen. Foto Muhabirleri toplumsal olaylara tanıklık etmenin belge bırakmanın dışında, zaman içersinde değişen sosyal hayata da belge bırakan birer görsel tarih yazıcılarıdır.
İyi çekilmis bir fotoğraf, yüzlerce kelimeyle anlatılmaya çalışılan bir olaydan, hikayeden daha çabuk bizi kavrayabilir. Amerikan iç savaşında çekilen fotoğraflar ilk kez insanlara savaşın korkunc yüzünü göstererek, savaş meydanlarında yaşanan trajediyi kavramalarına aracılık etti. Fotoğraf tarihe gerçek hikâyeler bırakmanın yanında toplumsal belleğin de diri tutulmasını sağlar.
Bu seçkide gördüğümüz fotoğraflar, foto muhabirlerinin kendilerini bazen tehlikeye atarak, bazen meslek ustalıklarını kullanarak bize gösterdikleri dünyadan küçük bir kesit. Gazete ve Dergi için çalışan foto muhabirleri, üşümeye devam etseler de "haberi fotoğraf makinesiyle yazmak"tan vazgeçmeyecekler! (*) BU YAZI İNTERNETTEN ALINMIŞTIR.