Bir şeyleri yine eksik, yine bürokrasi, yine gereksiz masraflarla dolu..! Özel Tüketim Vergisi hayata geçirilirken ikinci el taşıt satışlarında alıcı ve satıcının doğrudan trafik şube birimlerine giderek alım satım yapabileceklerine ilişkin bir düzenlemenin de getirileceğini düşünmüştük ama hayal kırıklığına uğradık. Çünkü,Özel Tüketim Vergisi ( ÖTV ) yasa düzenlemesiyle birlikte, bir çok kişiyi ilgilendiren ikinci el taşıtların alım-satımında taşıt alım vergisi ve tescil harçlarının kalkacağını bekliyordu, öyle oldu da ama bir eksik ile. Bence ya unutulmuş veya bilerek kaldırılmamış olan “noter harçları”, damga Vergisi ve noter masrafı gibi hem bürokratik hem de masraf anlamında işlemler halen devam etmektedir.

Avrupa Birliği’ne girme planları yapan, bunun için bile hala yoğun çaba sarfeden ve hatta çok önemli noktalarda ödünler veren Türkiye, araçlarda iç piyasayı canlandıracak, bürokrasiyi azaltacak işlemleri hızlandıracak düzenlemelerden kimi gurupların baskılarına rağmen ödün vermeden uygulamalıdır.

Mesela, gayrimenkul alım satımında ne yapıyoruz, alıcı ve satıcı Tapu Müdürlüklerine gidiyor, tapu memuru satıcıya soruyor “ filanca parsel, ada, pafta vs. yerdeki gayrimenkulü şu kadar bedel ile sattığını beyan ediyorsunuz doğrumu ve alacağın var mı diye, satıcını beyanına istinaden memur alım-satım işini gerçekleştiriyor. Bu kadar basit, bu durumda notere gerek var mı ? Peki bir araç satarken ne yapılacak, Devletin bir birimi olan araç tescil işlemlerinin yapıldığı Trafik Müdürlüklerine güvenilmeyecek de vatandaş notere gidip aldım, sattım diyecek..! Bu noktada noterin işlevi ne, alıcı ve satıcı doğrudan trafik tescil müdürlüklerine gitse de aldım- sattım dese yanlış mı olacak ? Üstelik dünyanın harcını ve noter masrafını ödemeden.

Avrupa’daki yakınlarımızdan duyuyoruz hepimiz, taşıt alır iken alıcı ile satıcı ilgili trafik birimine gidiyor, aldım-sattım diyor ve alıcı üzerine aracın tescili yapılıyor. Herhalde bizim Avrupa Birliği’ne girebilmemiz için daha çok uğraşmamız gerecek. 

Bazı okurlarım diyebilir ki bu hususun bu kadar üzerinde durulmasına gerek yok, noter masrafı ve vergileri ne kadar bir yük getirecek ki ? Zaten masraflar da olabildiğince azaldı, sorun sadece para değil ki ya bürokrasi işlem kalabalığı ne olacak.

Eğer yasalarının yeniden düzenlenmesinden maksat, bürokrasiyi azaltmak, vatandaşın üzerindeki vergi yükünü hafifleterek kayıt dışı ekonominin önüne bir nebze de olsa geçmek, ekonomiyi canlandırmak, kişiler arasındaki hukuki düzenlemek ise, daha dikkatli, titiz çalışmalı ve ayrıca kişisel, gruplara yönelik çıkarlardan uzak durup, toplumsal çıkarları ön plana koymalıyız. Ancak bu duyarlılık ile davranır isek, Ülke olarak istediğimiz yere geliriz.