Ete kemiğe büründün, Âdem oldun dediler,

Ruh ve akıl verdiler, insan oldun dediler,

Eleştirel akılla hikmeti sorgulayınca,

Sen her şeye karışma, fazla oldun dediler…(Mehmet Özata)

Olmakta olanı sorgulamak netamelidir. Bir kaç fıkrayla gönlünüzü şenlendirelim.

1 Adamın biri banka soymaktadır. İşini bitirdikten sonra müşterilerden birine sorar. “Beni banka soyarken gördün mü? ” Adam “gördüm” der. Adamı alnından vurur. Sonra bir karı-kocaya döner. “Siz beni banka soyarken gördünüz mü?

Adam, “ Ben görmedim ama, karım gördü.” der.

2 Soru: Başarılı erkek kimdir? Cevap: Karısının harcadığından fazla kazanabilen erkektir. Soru: Başarılı Kadın kimdir? Cevap: Böyle bir erkek bulabilendir.

3 Seçmenlerden biri seçim otobüsünün önüne atılır ve Erdal İnönü’ye hitaben "Ölürüm yoluna" diye haykırır. Erdal bey cevap verir: Dur, ölme. Bir oy, bir oydur.

4 Dadaşlardan biri uçağa binmiş ne kadar istediyse de cam kenarı koltuk bulamamış. Hemen yanında cam kenarında oturan yolcu tuvalete kalkmış. Dadaş aceleyle adamın yerine oturmuş. Adam döndüğünde karşısında görünce birden - Vallah gardaş gözünün yağını yiyem, ben seni indin sandım demiş...

5 İki öğrenci evde oturmuş, sınavlara çalışıyorlar. Üst kattan bir mırıltı geliyor. Çocuk  ev sahibi olan arkadaşına soruyor:  - Yukarıda kim var? - Anneannem.- Ne yapıyor? - Kur'an okuyor... –Desene, o da bizim gibi finallere çalışıyor...

6 Şair Eşref, bir gün eşeğe binmiş, yolda giderken arkadan İzmir Valisi Kâmil Paşa'nın arabası ile gelmekte olduğunu görmüş ve yol vermek için sağ kenara çekilmişti. Yolun bu kenarında büyük bir çukur vardı. Kamil Paşa espri olsun diye:

" Eşref, çok kenara çekilme, çukura düşersin " dedi.

Eşref: " Merak etme Paşam, eşek kâmildir” cevabını verdi.

7 Temel banka soymak suçundan yargılanıyormuş , son celsede hakim delil yetersizliğinden Temelin tahliyesine karar vermiş . Temel bunu duyunca çok sevinmiş ve bağırarak hakime ; - uy cözünü sevdigumun hacim beyi , yani şimdi bu paralar penim oldu değil mu .....?

9 Bektaşi ekinini kurutuyormuş,"Allah'ım, ne olursun ekinim kurumadan yağmurunu yağdırma! "demiş..Ekini kurudu kuruyacak, akşam üzeri, son yarım saatte yağmur yağmış, çürümüş tüm ekin. Sabah olmuş, ahıra gitmiş. Bir de bakmış eşeği de ölmüş. Zaman geçmiş, Ramazan ayı gelmiş. İlk gün niyetlenmiş Bektaşi, iftara yarım saat kala bir sigara çıkartıp yakmış. İlk nefesini şöyle bir güzelce çekmiş ve gökyüzüne bakarak üflemiş."Nasıl, illet oluyorsun şimdi değil mi?" demiş ve eklemiş; "Eşeği de kurbana saymazsam şerefsizim!"

10 "Sakıp Ağa bu dünyada her şey senin için güllük gülistanlık. Nereye baksak her tarafta senin şirketleri, fabrikaları görüyoruz. MarSA, YünSa, LasSA, ToyotaSA... Burada işin iş.  Ya diğer tarafta ne olacak, orada ne yapacaksın,nasıl kurtulacaksın zebanilerden?.." Sakıp Ağa gülmüş:"Merak etme, öte yanda da işimiz sağlam.

Bir tarafımızda iSA, diğer tarafımızda MuSA..." var.