Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını nedeniyle ertelenen liglerin akıbeti henüz belli değil. Türkiye Futbol Federasyonu, liglerin en erken Haziran ayı başında başlayabileceğini açıkladı. Tabii, bu durumda maçlar seyircili mi, seyircisiz mi oynanacak, belli değil. Ligler Haziran’da başlasa bile bu kez koronavirüs dışında başka bir tehlike söz konusu olacak. O da futbolcu sağlığı.

Diyelim ki ligler Haziran ayı başında başladı. Maçlar ancak sıkıştırılmış bir takvimde oynanabilecek. Yani haftada en az iki maç. Sıkıştırılmış takvimde futbolcuların üst üste maç yapması sakatlık riskini artıracak.

Liglere verilen zorunlu aradan dolayı tam kapasitede antrenman yapamayan futbolcular fiziksel olarak geriye doğru gidiyorlar. Uzmanlar, kasların toparlanması ve maç temposunu kaldırabilmesi için yaklaşık 4 hafta gibi bir süreye ihtiyaç olduğunu belirtiyorlar. Bu da demek oluyor ki, takımların en geç Mayıs ayı başında idmanlara başlaması gerekiyor. O zamana kadar salgın geçer mi, bilemiyoruz. Önümüzdeki günlerde daha yaklaşık bir tahmin yürütülebilecek.

Tüm bu ihtimaller liglerin tekrar başlaması halinde yaşanabilecek durumlar. Benim şahsi fikrim de liglerin mevcut haliyle tescil edilmesi yönünde. Bu sezona mahsuben küme düşme kaldırılıp gruplarında birinci sırada olan takımlar üst lige çıkartılmalı ve yeni sezonda statüsü bu durum göz önünde bulundurularak belirlenmeli.

Salgın nedeniyle birçok işyeri ve kulüp tasarruf tedbirleri çerçevesinde işçi çıkartıyor. Çorum Futbol Kulübü işçi çıkartmadı ancak birçok kulübün desteklediği sosyal yardım kampanyalarına da şu ana kadar katılmadı. Sadece futbolculardan Osman Bodur şahsi olarak 5 aileye gıda yardımında bulunacağını açıkladı. Bravo Osman! Umarım bu davranış örnek olur.