“Bana bir harf öğretenin kırk yıl kölesi olurum”

Yazdıklarımı yeniden inceleyip hatalarımızı düzeltme fırsatı var. Farkında olmadan gözden kaçan bir ayrıntı, görülmeyen bir harfin sonuçları ağır olabiliyor. Bir harfin eksik, tam tersi fazla olması bir anda her şeyi değiştiriyor. Defalarca elden geçirmiş olsak bile bazen yaptığımız hatayı bir türlü göremiyoruz.

Günümüzde yazılanlar, konuşulanlar saniyelerle dünyanın dört bir tarafına ulaşıyor. Bütün çabalarımız sonucu değiştirebiliyor. Sizlerle paylaşacağım örnekler tıpkı bir buzdağının görünen yüzü gibi.

* *

Namus konusu açıldığında asmaktan kesmekten, öldürmekten başka bir şey bilmeyenler vardır. Onların mantığında namus her şeyden önemlidir. Aynı kişiler karşılarında güzel bir bayan gördüklerinde dillerinden düşürmedikleri bir söz vardır: “Güzele bakmak sevaptır.”

Kendi namuslarıyla ilgisi olmayan sözleri yıllarca yinelemenin bir sakıncası yoktur.

Aynı zihniyette bulunan insanların yaptığı kurnazlık onların namus anlayışının bir parçasıdır. Güzel bakmak sevaptır sözünü, Güzel(e) bakmak sevaptır şeklinde anlamak zeka ürünü mü yoksa başka bir şey mi?

* *

Bir türkü vardı: “Yar gele, yar gele. Geç kalmaya her gele.” Türkü sözlerinde yer alan istek art niyetli birinin dilinde farklı anlamlar alabilir. Her zaman gelmesi istenen yar (sevgili) her gele şeklini alabilir. Neyse art niyetli insanlar sadece rakiplerinin sözlerine farklı anlamlar yüklüyor. Rakiplerin ortak özellikleri var: Kendilerini iyi gösterebilmek için mutlaka karşısındakini kötülemek ister. Sanki başka çözüm yolu yokmuş gibi.

* *

Fıkra gibi yaşanmış, kim bilir belki muzip biri tarafından uydurulmuş bir olay var. Resmi kurumlardan birinin mühürü kaybolur. Arama çabaları sonuçsuz kalır. Çaresiz kalan yetkililer üst makama dilekçeyle başvurur. Üst yazılarla birlikte dilekçe gönderilebilecek en üst makama kadar gider.

Sabırlı bekleyişin sonunda gelen cevap herkesi şaşırtır: Atamalar başlar başlamaz kurumunuza yeni müdür gönderilecektir. Dilekçe yazılırken “MÜHÜR yerine MÜDÜR kaybolmuştur” yazmıştır.

Mühür gözlü memur; Müdür gözlü amirinin insafına kalmıştır.