Her sabah güne spordan sonra internette Çorum Haber’i okuyarak başlarım.

İstanbul’un kargaşasında Çorum’un huzuru bir başka mutluluk verir bana.

Geçen hafta eğitimci yazar dostum Bahri Güven’in adresime yolladığı “Bir güzel insan, YAŞAYAN EFSANE Dr. Rifat Patır” adlı kitabını bir günde okudum.

Çorum’un meşhur doktoru Rifat Patır’ın yaşarken anılması çok hoşuma gitti.

Bahri beyin kitabın ayracına, “Sevgi Yumağı” adlı kitabı için Çorum Haber’de yazdığım şu dörtlüğü yazması beni çok duygulandırdı.

Bir kitap geldi, Çorum’dan adı “Sevgi Yumağı”

Bahri Güven dokumuş sevgiyle bu güzel otağı,

İncilerle bezemiş içini, hepsi de hikmete dair,

Der ki; “Sevgi ve Erdemdir” insanlığın son durağı… (Mehmet Özata)

Daha önce yayınladığı Zakkum Çiçeği, Dönüşü Olmayan Yol ve Sevgi Yumağı adlı kitaplarını zevkle okuduğum Bahri Güven hocamı telefonla arayarak bu güzel eseri için tebrik ettim.

Kitabın başında Bahri Güven, “Çorum’un ilk doktorlarından, kendisini ağabey olarak sevip saydığım, fakir babası, doğa, sanat ve sanatçı dostu, kentimizin insanlarınca “İyilik Meleği” olarak tanınan, gazeteci ve yazar Mehmet Yolyapar’ın, “ Bir Eski Zaman Şövalyesi” olarak adına kitap yaptığı, benim de, “Bir Güzel İnsan, Yaşayan Efsane” diye saygı duyduğum sevgi, özveri, hoşgörü, paylaşım insanı saygıdeğer Dr. Rıfat Patır ağabeyime bu kitabı armağan ediyorum” diyor. 

Kuşe kağıda basılmış kitabı severek okudum ve Rıfat beye hayran oldum. Rıfat beyi arayarak, “Doktor bey, gerçekten Çorum’da yaşayan efsane doktorlardan birisiniz. Babamı da fıtıktan ameliyat ederek sağlığına kavuşturmuştunuz. Kartal yuvası adlı köşkünüzde Çorum’lu müziksever dostlarınızla meşk ederek, ‘âvâzenizi âleme Davut gibi salıyormuşsunuz.’ Ne yazık ki, sizinle tanışmak kısmet olmadı” dedim.

Teşekkür ederek, Çorum Haber’de yazılarımı okuduğunu söyledi.

Doktorları çok sever ve sayarım. Benim de üç çocuğumdan ikisi doktor, biri eczacı. Eşimin iki kardeşi Tıp Profesörü ve eşleri de doktor. Diğer insanlardan daha fazla okumaları ayrı bir erdem ve güzellik vermiş Doktorlara.

Dr. Rifat Patır, efsane tababeti ve çok soylu karakteri yanında kültür, sanat adamı

ve sanatçı dostu bir insanmış. Çorum’un damında yer alan “Kartal Yuvası” adlı köşkünde meşhur bestekâr Avni Anıl ve Alaeddin Yavaşca’yı da konuk etmiş. Bir zamanlar kartal yuvasında Dr. Sedat Terlemez’in öncülüğünde Çorum Valisi Atıl Üzelgün’ün de katıldığı fasıl geceleri düzenlemiş. Dr Rifat Patır’ın gözü de, gönlü de, evi de sanata, sanatçıya, müziğe ve müzisyene hep açıkmış.

Rahmetli Çorum Senatörü Abdullah Ercan Rıfat Patır için şu beyti yazmış

Her sayrının yüz sürdüğü şifa postu Rıfat Patır,

Fakir dostu, garip dostu, insan dostu Rıfat Patır…

Evliya Çelebi gibi seyahati çok seven Rifat bey dünyanın dört bir yanını da dolaşmış.

1993 yılında eşini kaybeden Rıfat beyi evlendirmek isteyen yeğenine,Rıfat bey  “Bak evladım ben müzik konusunda seçiciyim. Ben klasik Türk müziğini ve Chopin, Bethoven’i severek dinlerim. Ben bunları dinlerken o da, bağlama türkü diye, kağnıcı havası diye tutturursa nasıl anlaşırız? “ deyince, yeğeni “ Ya dayı ben sana Chopin’i, Bethoven’i, Mozart’ı sevip dinleyen karıyı nerde bulayım?.” diyerek, ısrarından vazgeçmiş. Nihavent makamını çok sevdiğini söyleyen Rifat beye, Sadettin Kaynak’ın “Ne dert kalır ne hüzün, bir sudur akar zaman” adlı şarkıyı mırıldanarak şu dörtlüğümü ithaf ediyorum.

Rifat Patır Çorum’un efsane tabibidir,

Dertlilere deva, ilim, irfan sahibidir.

Allah’ın sevgili kuludur güzel insanlar,

Gönüllerde yaşarlar insanlık timsalidir…(Mehmet Özata)

Bu vesileyle Dr. Rifat Patır’ı sevgi, saygı ve şükranla anıyor, uzun bir ömür diliyorum.