Devlet adamlarının kadrini kıymetini anlamak için belli bir zamanın geçmesi gerekiyor. Zaman ve tarih bu konuda en önemli ilaç olsa gerektir. Neredeyse rahmetli Ecevit’i ekonomiden anlamayan, kısa sürelerle iktidar olduğu (ne derece iktidar denir onu tartışmak gerekir) dönemlerde kuyruklar ve ambargolar ülkesi olarak lanse edenler acımasızca eleştirdiler. Benim gibi Ecevit diyenleri neredeyse alaya aldılar.

Ama yazının başında ben hemen şunu ifade etmeliyim: Ecevitçi olduğum için asla pişmanlık duymadım. Her zaman bana “Sen 68 kuşağındansın. Sen neciydin?” diyenlere hep ölçüt olarak rahmetli Ecevit’i veririm. “Ecevit ne kadar Atatürkçü ise ben o kadar Atatürkçüydüm. Ecevit ne kadar solcu idiyse ben o kadar solcu idim…”derim. Halen de böyle olduğumu söylerim.

Rahmetli’nin şu sıralarda dış politikadaki kaos ortamında, kaynayan

Ortadoğu cehenneminde, gümbür gümbür sesine ve bilgeliğine o kadar ihtiyacımız var ki.

İşin en mutluluk veren tarafı (politik dilimize yerleştirdiği ifadeyle söylemek istiyorum) Sayın Ecevit’in özellikle Kıbrıs’ta değerinin, kıymetinin biliniyor olmasıdır. Halen yaşamakta olduğum yavru vatandaki bazı yayın organlarını karıştırdım. Ecevit’i en iyi ifade ettiğine inandığım ve beğendiğim şu cümleleri sizlerle paylaşmak istedim:

Kıbrıs Sağlık Turizmi Konseyi Başkanı Ahmet Savaşan, 20 Temmuz 1974 Barış Harekatı döneminin Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Bülent Ecevit’in vefatının 11’inci yılında mesaj yayımlayarak, Ecevit’in hayatı boyunca özgürlük cennetini kurmak için çalıştığını vurguladı.

Bülent Ecevit’in hayatını “özgürlük cennetini kurmak” için mücadele ederek geçirdiğinin altını çizen Ahmet Savaşan, “Ecevit, büyük haksızlıklar karşısında sessiz kalmadı, her zaman halkın ve mazlumların yanında oldu. Herkes sustuğunda o susmadı, herkes durduğunda o durmadı. Herkes “kaybettik” derken, o demokrasi mücadelesine büyük bir inançla devam etti. Dağlara, taşlara “Karaoğlan” yazıldığında kibre kapılmadı, 12 Eylül’ün acı günlerinde yolundan dönmedi. Güçlülerin karşısında diz çökmedi, güç kendi eline geldiğinde kimseye zulmetmedi, adalet çizgisinden asla sapmadı” dedi.

Ecevit’in ödünsüz demokrasi kahramanı olduğuna işaret eden Savaşan, “kararlı siyaset adamı Bülent Ecevit, fikirleriyle söylemleriyle, geçmişte devlet görevinde haktan ve halktan yana duruşuyla hepimize örnek olmuştur. Yaşam biçimi ve idealleri bizim de örnek aldığımız en önemli değerlerdir. Türk siyasetinin önemli ismi, eski başbakanlardan, Kıbrıs Barış Harekatı’nın mimarı, Kıbrıs Fatihi merhum Ecevit’i vefatının 11’inci yılında özlem, minnet ve saygıyla anıyoruz” dedi.

Bu cümlelere başka ne eklenebilir ki...