Namus Belası

Düştük mapus damlarına
Öğüt veren bol olur
Toplasan o öğütleri
Burdan köye yol olur

At bizim avrat bizim
Silah bizim şan bizim
Namus belasına gardaş
Yattığımız dam bizim

Cem KARACA

Son günlerde basında yer alan çocuk ölümleri, yürekleri dağlıyor. İnsanı, insan olduğundan utandıran çocuk cinayetleri gerçekten iğrenç.
Eskiden, birileri yasal boşluktan yararlanıp, düşman gördükleri insanları kendi çocuklarına öldürtürdü.
Anlaşılan şimdi şekil değişti.
Eğri oturup, doğru konuşmak gerekirse, insan öldürmek için sayılamayacak kadar çok neden icat etmişiz! İlk akla gelen “namus” için birilerini öldürmektir. Öldürülecek hasım bulunamazsa, ana, bacı, eş diye ayrım yapmadan kadınları öldürüyoruz. Öldürmezsen namusun temizlenmez; bu kadar basit!
Düğünlerde, eğlencelerde, bir bahane bulup yaptığımız kutlamalarda silahlar susmaz. Bir saniyelik dikkatsizlik anne kucağındaki çocuğun ölümüne yol açar.



Aile büyükleri öldüğünde miras kavgası başlar. Kardeşler birbirlerine düşman olur. Çıkan tartışmalar, karakollara mahkemelere yansır. Yıllarca süren tartışmalarda kardeş ölümleri olur.
Öldürmek için bahane çok. Bize yan gözle baktığı için, evlenme teklifimiz kabul edilmediği için, gururumuz için, ülkemiz için, inançlarımız için öldürecek birilerini buluruz. Bazı sorunlar vardır; birilerini öldürmezsen asla çözülmez. İşin ilginç tarafı, ölen kişiyle öldüren kişi aynı çevredendir. Yıllar öncesine dayanan dostlukları vardır.
Başka ülkelere demokrasi getirmek için yine o ülkenin insanları öldürülür.
Bir ülke düşünün! Farklı dinlerden, farklı inançlardan olan insanlar yüzyıllardır birlikte kardeşçe yaşamıştır. Silah tüccarlarının ufacık bir katkısıyla yıllarca süren savaş başlar. Ülke nüfusunun yarısı öldürülür.
İnsanlar arasında çıkan kavgalarda insanlar ölür. Ülkeler arasında çıkan kavgalarda yine insanlar ölür. Aralarında sadece “sayı farkı” vardır.
On beş yaşında bir çocuk, birilerini öldürmekten bahsediyordu. Yasalar karşısında on sekiz yaşına kadar çocuk kabul edilen kişi, öğrenci olduğunu unutup sayamayacağı kadar çok insanı öldürmeyi kafasına koymuş. Yaşamanın, insan olmanın anlamını ne kadar biliyordu? Öğrenci olmak yerine katil olmayı düşünüyordu
Soru sormaya kalkarsan listeye eklenmiş olursun!